Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Fråga om interimistiska beslut i umgängesfrågor samt processens omfång

Kan tingsrätten i en muntlig förberedelse ta ett interimistiskt beslut om vem som ska hämta och lämna vid umgänge? Jag har i min stämningsansökan yrkat på att tingsrätten ska döma i frågan om vem som ska hämta och lämna. Nu har motpartens advokat yttrat sig över mitt yrkande och har då begärt att tingsrätten ska avvisa mitt yrkande med hänvisning till att tingsrätten endast skulle kunna döma till vilken plats umgänget ska starta och avslutas på. Det kan väl ändå inte stämma? 

Rådgivarens svar

2019-01-21

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Kan tingsrätten i en muntlig förberedelse ta ett interimistiskt beslut om vem som ska hämta och lämna vid umgänge?
Interimistiska beslut fattas oftast i ett tidigt skede i processen, det vill säga innan huvudförhandlingen, och beslutet fattas endast då det anses vara det bästa beslutet för barnet (principen om barnets bästa). Enligt 6 kap. 20 § får därför rätten i mål eller ärenden om umgänge, om det behövs, besluta om umgänge för tiden till dess att frågan har avgjorts genom en dom eller ett beslut (tills dess domen eller beslutet inte längre kan överklagas) eller föräldrarna har träffat ett avtal om frågan och avtalet har godkänts av socialnämnden. 

Interimistiska beslut får meddelas utan särskilt yrkande från part, men parten ska få tillgälle att yttra sig enligt 6 kap. 20 § andra stycket föräldrabalken.  Interimistiska beslut får överklagas, 20 kap. 11 § föräldrabalken. 

Stämmer det att tingsrätten endast skulle kunna döma till vilken plats umgänget ska starta och avslutas på?
Med reservation för att jag inte vet hur ert ärende ser ut eller vad ni som parter har yrkat, stadgar 17 kap. 3 § rättegångsbalken att ni som parter bestämmer rättegångens omfång. Domstolen får därför inte döma över annat eller mer än vad part har yrkat. Kärandens yrkande och svarandens ”yrkande” (invändning, medgivande) anger alltså gränserna för prövningen. 

Därför stämmer inte att tingsrätten endast skulle kunna döma till vilken plats umgänget ska starta och avslutas på, såvida inte detta är vad som har yrkats. 

Summering
Tingsrätten kan alltså fatta ett interimistiska beslut innan huvudförhandling har hållits i fråga om umgänge (även vårdnad och boende). Vidare får rätten inte döma över annat eller mer än vad ni som parter har yrkat. 

Önskar du hjälp i denna domstolsprocess är du varmt välkommen att kontakta någon av Familjens Jurists jurister. Kontakt kan bland annat tas genom att klicka på denna länk

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning, 

Maria

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden