Hej. Jag köpte en mobiltelefon av en privatperson för ett par dagar sedan. När jag träffade köparen efter att ha svarat på hans annons på nätet berättade han att batteriet var lite dåligt men att mobilen fungerade precis som vanligt. Han visade telefonen vilken då var fullt fungerande och med i stort sett fullt batteri. Jag tittade så att samtliga vanliga funktioner fungerade vilket de även gjorde. Han hade skrivit ut ett köpekontrakt i vilket det stod att jag köpte mobilen i ”befintligt skick” eftersom den var något år gammal. Jag betalade 3000 kr för mobilen, vilket motsvarar ett vanligt marknadspris på denna modell som är begagnad. När jag sedan kom hem med mobilen hade den redan laddat ur, och sedan jag laddat upp den igen insåg jag att den dör igen efter egentligen maximalt 15 minuters användning. Det ”dåliga batteriet” innebär helt ärligt att den inte går att använda om den inte sitter i laddaren i väggen?? Jag betalade marknadsvärdet för mobilen men fick en mobil som egentligen inte fungerar över huvudtaget. Kan säljaren göra så här eller är han ansvarig för felet?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Juridiktillalla med din frågeställning! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation samt en rekommendation till vad du kan göra härnäst.
Inledningsvis bör konstateras att den fråga du beskriver är ett köp mellan två privatpersoner, med följd att det är köplagens regler som kommer att aktualiseras.
Befintligt skick
Att en vara säljs i ”befintligt skick” är en friskrivning från säljarens sida i syfte att köparen inte i ett senare skede ska kunna åberopa fel i varan och därmed framföra ett ersättningsanspråk därav. En säljare är däremot inte fri från allt ansvar bara för att denne i köpeavtalet säljer varan i befintligt skick. I 19 § köplagen regleras den situation då en vara har sålts i befintlig skick, varpå den ändå kan anses felaktig, om:
1. varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren har lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet,
2. säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet, eller
3. varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta.
Av 20 § köplagen framgår fortsättningsvis att köparen inte får åberopa fel som han måste ha känt till vid köpet, varpå en undersökningsplikt för köparen föreligger i syfte att upptäcka eventuella fel i varan.
Tillämpning av 19 samt 20 §§ köplagen i ditt fall
Av förutsättningarna i frågan framgår att säljaren i samband med att du undersökte varan meddelade att denna hade ett ”lite dåligt batteri” men i övrigt fungerade som vanligt. Han valde även att i köpeavtalet infoga en friskrivning från eventuella fel genom information om att varan såldes i befintligt skick. Med hänsyn till vad du beskriver kring varans skick, att mobilen i stort sett inte är funktionsduglig om den inte samtidigt laddas, tyder på att varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta, vilket enligt 19 § p.3 köplagen medför att varan trots friskrivningen är att anses som felaktig. Huruvida den undersökning du har vidtagit före köpet varit tillräcklig eller ej är svårt att besvara. Men det faktum att mobilen när du undersökte den hade ett i stort sett fullt laddat batteri samt fungerade i övrigt tyder på att den undersökning du har vidtagit kan ha varit tillräcklig. Att säljaren informerade om mobilens dåliga batteri kan i sin tur däremot leda till en utökad undersökningsplikt för köparen då detta föranleder misstanke varvid ytterligare frågor från köparens sida hade varit att föredra. Av de omständigheter du beskriver framgår det inte om du ställt några fler frågor kring batteriets beskaffenhet.
Sammanfattning och råd
Att en vara säljs i befintligt skick medför inte att säljaren undviker allt ansvar efter en försäljning. Trots att en vara har sålts i befintligt skick kan den enligt 19 § köplagen anses vara felaktig om den exempelvis varit i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta. Enligt 20 § köplagen kan en köpare inte åberopa fel som denne kan antas ha känt till vid köpet och som borde ha uppdagats i samband med vidtagen undersökning.
De omständigheter som anges i frågan tyder på att varan trots säljarens information om att varan säljs i befintligt skick är felaktig i enlighet med 19 § p. 3 köplagen med följd att en lämplig påföljd kan påkallas. För att en vara ska kunna åberopas felaktig krävs primärt att köparen reklamerar varan inom skälig tid efter det att han märkt felet, 32 § köplagen, varpå detta är mitt första råd till dig att göra så snart som möjligt. I ditt fall bedömer jag sedan att de påföljder som blir aktuella är ett eventuellt prisavdrag, alternativt hävning om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för dig samt att säljaren borde ha insett detta, 38 & 39 §§ köplagen. Sedermera kan du även ha rätt till ersättning för den skada du lidit genom att varan varit felaktig i enlighet med 40 § köplagen.
Jag hoppas att du fick svar på de frågor du hade samt rekommenderar dig att kontakta någon av våra jurister på Familjens jurist om ni önskar någon ytterligare juridisk hjälp här.
Vänligen,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.