Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Kräva tillbaka hyra när hyresvärd hyrt ut till annan under uppsägningstiden?

Jag har hyrt en del av en lokal under en tid. Både jag och hyresvärden har 3mån uppsägning. Sa upp lokalen 15/12, och hade således sista dagen 15/2.

 Hyran betalades i förskott men jag flyttade ut ur lokalen redan 15/1, då min andra blev ledig. Hade dock nyckel kvar till gamla.

 Nu fick jag se via Facebook att hyresvärden hyrt ut min del av lokalen till en annan from 1/2, alltså 2v innan min uppsägningstid går ut.

 Kontaktade hyresvärden och önskar en återbetalning på de 2 veckorna men denne hävdar att hen inte gjort något fel.  Detta måste väl vara ett kontraktsbrott? Hur går jag vidare?

Rådgivarens svar

2018-03-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om hyresrätter regleras i jordabalkens 12:e kapitel.

Förpliktelser under uppsägningstiden
Hyresgästen har under uppsägningstiden fortsatt rätt att nyttja lokalen och är likaså fortsatt skyldig att betala hyran (12 kap. 7 § jordabalken). 

Hyresgästen får givetvis flytta ut från lokalen innan uppsägningstiden har gått ut, men då kvarstår betalningsskyldigheten avseende hyran. I en sådan situation är det därför lämpligt att hyresgästen och hyresvärden avtalar om vad som ska gälla parterna emellan fram tills att hyresavtalet har löpt ut.

Uthyrning till annan vid tidig flytt
Det finns inget i lagen som reglerar den situation där en hyresvärd hyr ut en lägenhet under uppsägningstiden när en hyresgäst har flyttat ut i förtid. Närmast en sådan reglering kommer man kanske i 12 kap. 14 § jordabalken som stadgar att en hyresgäst som ska flytta in i en lägenhet kan ha rätt till hyresnedsättning och skadestånd om inte lägenheten är utrymd i rätt tid.

Hyresvärden har dock i enlighet med det, under uppsägningstiden fortsatt gällande, hyresavtalet en skyldighet att erbjuda hyresgästen lokalen. Även om den för tidigt utflyttade hyresgästen inte har som avsikt att bruka lokalen, begår hyresvärden ett avtalsbrott gentemot denne om hyresvärden inte kan prestera sin del av avtalet på grund av att en annan hyresgäst hyr lokalen. Detta borde rimligtvis ge hyresgästen rätt till någon sorts ekonomisk kompensation som i slutändan kan krävas i allmän domstol. Kompensationen torde rimligtvis motsvara den betalda hyran för den tid lokalen var uthyrd till någon annan.

Eftersom jag inte har hört om något liknande fall tidigare kan jag dock inte avgöra hur en sådan process skulle sluta. Möjligtvis skulle domstolen underkänna betalningskravet med hänvisning till att hyresgästen ändå inte har haft som avsikt att bruka lokalen. Att hyresgästen hade kvar nyckeln, och faktiskt hade möjlighet och eventuell intention att bruka lokalen, talar dock till dennes fördel.

Sammanfattning och råd
En hyresgäst har rätt att bruka en lokal under uppsägningstiden. Vid för tidig flytt står hyresförhållandet kvar som tidigare, hyresgästen måste erlägga hyran och har rätt att bruka lokalen. Om hyresvärden hyr ut lokalen till någon annan under uppsägningstiden begår denne därför ett avtalsbrott gentemot hyresgästen. Detta torde ge hyresgästen rätt till ekonomisk kompensation, rimligtvis motsvarande hyran för den tid lokalen hyrdes ut till någon annan.

För att kräva ut detta skulle jag därför råda dig att först och främst ta kontakt och försöka komma överens med hyresvärden. Möjligtvis kan ni nå en förlikning där båda parter är nöjda. Lyckas ni inte med detta, kan du i slutändan vända dig till allmän domstol genom att lämna in en stämningansökan.

Tänk dock på att en sådan process kan vara såväl tidskrävande som kostsam, vilket kan göra den ovärd om det rör sig om mindre belopp. En ansökan till tingsrätten är avgiftsbelagd, 900 kr om föremålet för tvisten rör ett belopp under 22 750 kr. Om du förlorar målet riskerar du även att bli betalningsskyldig för motpartens rättegångskostnader. Det är därför mest fördelaktigt för samtliga parter iblandade att försöka nå en kompromiss och undvika att ta det till domstol.

Jag hoppas att detta svarade på dina funderingar! Behöver du hjälp med att framställa ditt betalningskrav eller att driva tvisten är du välkommen att boka tid hos någon av Familjens jurists erfarna jurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.