Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Blir hyreskontrakt ogiltigt när hyresvärden tar bort sina möbler?

Hej! Jag hyr en lägenhet möblerad och betalar extra för det. För två veckor sen skrev min hyresvärd att hon skulle ta alla sina möbler och att hon inte ville sänka hyran. Jag sa att det var okej för jag var rädd att hon skulle säga upp mitt kontrakt och att jag inte skulle hitta någon annanstans att bo på så kort varsel. Jag har nu ångrat mig och tycker inte det känns helt okej och menar att kontraktet egentligen borde vara ogiltigt, eftersom vi hyr möblerat men hon nu tar alla möbler. Hon hänvisar till att kontraktet inte är ogiltigt då jag först skrev på sms och sa i telefon att det var okej. Hur är det egentligen? Tacksam för svar! Med vänliga hälsningar, Vendela

Rådgivarens svar

2022-02-09

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Det framgår inte av din fråga om det är fråga om en hyresrätt eller en bostadsrätt. Det är nämligen lite olika regler. Jag kommer därför att behandla båda i mitt svar.

Hyresrätt

Avseende hyresrätter finns det en regel som säger att om hyran är oskälig så ska hyresvärden betala tillbaka skillnaden mellan skälig hyra och det som har betalats för mycket (12 kap. 55 f § Jordabalken). När man hyr ut en lägenhet möblerad så får man göra visst pålägg för möblerna. Om dessa tas bort kan man således inte göra ett sådant pålägg. Om så är fallet kan du vända dig till hyresnämnden för att begära tillbaka pengarna för hyran. Det spelar ingen roll att du har accepterat det nya priset i telefon, lagen gäller oavsett.

Bostadsrätt

Avseende bostadsrätter gäller privatuthyreslagen istället. Den som hyrt en privatbostad kan inte få tillbaka överhyra i efterhand, utan bara få sänkt hyra för den tid som är kvar. Hyran får inte påtagligt överstiga driftkostnaderna för lägenheten samt kapitalkostnaden. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde (4 § privatuthyreslagen) Vad den är är svårt att säga för mig, eftersom jag inte har mer information om den aktuella lägenheten.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis gäller olika regler beroende på om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt. Du frågar om avtalet är ogiltigt, vilket kan skulle säga att det inte är. Däremot kan du möjligtvis få nedsättning av hyran, så den är skälig med hänsyn till att du inte längre har möbler. Givetvis kan du också säga upp hyreskontraktet i enlighet med ert avtal om du skulle vilja.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över så är du varmt välkommen att återkomma med fler frågor här på Fråga Juristen.

Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden