Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Är en överenskommelse ett muntligt avtal?

Hejsan,

Jag och mamman till mina 2 barn separerade för ca 3 år sedan och bestämde då att vi skulle ha barnen VV med byte på fredagar. För ca 1 år sedan träffade jag en ny tjej som också har 2 barn och för 4 månader sedan bestämde vi att vi ville flytta ihop inom en snar framtid. Hon har sina barn VV men med byte på måndagar vilken innebär att våra barn aldrig träffas vilket vi inte tyckte var bra då vi ska flytta ihop och dom då behöver tid på sig och få lära känna varandra innan, för deras bästa. Pratade då med mitt ex som gick med på att byta helger med villkor att vi efter 6 månader skulle byta tillbaks om det inte passade henne. Jag hade inget alternativ än att svara ja då hon annars aldrig hade gått med på bytet. Jag och min nya flickvän har sedan dess jobbat hårt med barnen som nu känner varandra och gillar att umgås och kommit så långt så vi kände att det var dags att flytta ihop, vi har köpt en lägenhet och kommer flytta ihop i Juni i år. Mitt ex har flera gånger hotat att ta tillbaks helgerna ASAP när hon haft en dålig dag mm och nu säger hon att vi ska byta tillbaks när 6 månader gått den 10/4. Jag vägrar detta då barnen behöver fortsätta att umgås fram till flytten och även efter då vi strävar efter att få en så normal familjesituation som möjligt för barnens bästa. Byter vi tillbaks helgerna kommer barnen bara träffas måndag till fredag några timmar på kvällen och vi kommer aldrig kunna ha gemensamma semestrar mm. Jag har kontaktat familjerätten då jag vill ha hjälp att upprätta ett avtal för barnens bästa som jag anser är att behålla helgerna som dom är nu, ärendet är mottaget och vi inväntar en till hos familjerätten.

Min fråga är har hon rätt att byta tillbaks helgerna (hon hänvisar till att vi har ett avtal vilket jag säger att vi inte har) utan mitt godkännande?

Rådgivarens svar

2020-02-27


Hej, 


Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid överenskommelser mellan föräldrar. 

Så som jag uppfattar din situation menar barnens mamma att ni ingick ett avtal när hon gick med på att byta helger. Så som jag förstår dig, menar du att ett avtal inte ingicks. 

Frågan som här aktualiseras är alltså om ni faktiskt har ingått ett muntligt avtal, som i så fall är bindande mellan er. 

Muntliga avtal är lika bindande som skriftliga avtal, 1 § avtalslagen. Den stora skillnaden mellan muntliga och skriftliga avtal är att det är svårare att bevisa att muntliga avtal har ingåtts. Detta är vad som har skett i er situation, eftersom du menar att ett avtal inte har ingåtts. Vid besvarandet av din fråga utgår jag därför ifrån vad du har berättat om konversationen mellan dig och barnens mamma. 

Har ni ingått ett muntligt avtal?
Så som jag uppfattar dig ville du byta helger med barnens mamma. Du kom då med ett anbud om att göra detta. Barnens mamma kom då med ett villkor, som också kan kallas för motbud, för helgbytet. För att kunna byta helger accepterade du dessa villkor, alltså motbudet. När du accepterade barnens mammas villkor slöt ni ett bindande muntligt avtal. Hon kan därför, i enlighet med ert muntliga avtal, byta tillbaka helgerna efter sex månader, under förutsättningen att helgbytet inte passar henne. Utifrån det muntliga avtal som verkar ha ingåtts, har barnens mamma rätt att göra så utan ditt samtycke. 

Vad gäller när beslut tas kring barn, är den allmänna principen att samtliga beslut ska fattas utifrån principen om barnets bästa. Så även boende och umgänge. Du gjorde klokt i att kontakta Familjerätten, och förhoppningsvis kommer ni överens om ett system som passar för samtliga inblandade och som är bäst för barnen. 

Sammanfattning 
En överenskommelse kan likställas med ett muntligt avtal. I ert fall ingick du och barnens mamma ett muntligt avtal eftersom du kom med ett anbud om helgbyte. Barnens mamma kom då med ett villkor, som också kan kallas för motbud, för helgbytet. För att kunna byta helger accepterade du dessa villkor, alltså motbudet. Ni slöt då ett bindande muntligt avtal. Barnens mamma kan därför, i enlighet med ert muntliga avtal, byta tillbaka helgerna efter sex månader, under förutsättningen att helgbytet inte passar henne. Utifrån det muntliga avtal som verkar ha ingåtts, har barnens mamma rätt att göra så utan ditt samtycke. Detta då ditt samtycke inte var ett villkor när ni ingick det muntliga avtalet. Du gjorde klokt i att kontakta Familjerätten, och förhoppningsvis kommer ni överens om ett system som passar för samtliga inblandade och som är bäst för barnen. 


Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, 

Med vänliga hälsningar,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.