Om jag får pengar i gåva och sätter in det på mitt bankkonto. Om jag avlider. Ärver mina barn det jag har på mitt konto? Min make och jag har inga gemensamma barn men vi har båda barn utanför äktenskapet.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga rör arvsrätt kommer jag att redogöra för reglerna i Ärvdabalken (ÄB) och Äktenskapsbalken (ÄktB).
Utgångspunkter
När två personer har varit gifta och den ena går bort måste en bodelning först göras mellan dem för att klargöra hur egendomen är fördelad mellan makarna (ÄktB 9:1). Det är först när en bodelning är gjord och det är klargjort vad som tillhör var och en av makarna som man då också vet hur mycket kvarlåtenskap som finns efter den avlidne maken. Kvarlåtenskapen ska sedan fördelas enligt arvsregler.
I en bodelning mellan makar ingår makarnas giftorättsgods (ÄktB 10:1). I giftorättsgodset ingår som huvudregel allt som makarna äger, med undantag för egendom som gjorts till enskild egendom (ÄktB 7:1). Detta kan göras exemplevis genom äktenskapsförord. Det totala giftorättsgodset ska sedan delas på två och makarna har då varsin halva (ÄktB 11:3).
Rätten att ta arv
Vem som har rätt att ta arv regleras i lag. I första hand ska arvlåtarens bröstarvingar (barn, barnbarn osv) ärva (ÄB 2:1). Om arvlåtaren inte har några bröstarvingar är det istället arvlåtarens föräldrar alternativt syskon som ska ärva (ÄB 2:2). Om det heller inte finns syskon eller föräldrar i livet ska arvlåtarens mor- och farföräldrar alternativt deras barn ta arv (ÄB 2:3). Det är ingen annan som har en lagstadgad rätt att ärva (ÄB 2:4). Om arvlåtaren var gift ska dock maken ärva istället (ÄB 3:1). Denna maken ärver då med så kallad fri förfoganderätt, vilket innebär att den har rätt att använda arvet men inte tex testamentera bort det. Vid den efterlevande makens död ska den först avlidne makens arvingar ta del i en andel i den sist avlidne makens kvarlåtenskap, vilket kallas efterarv. Makars arvsrätt begränsas av särkullbarn, som har rätt att få ut sin andel från sin förälder direkt vid dennes bortgång, men de kan också avstå sin andel tillfälligt till förmån för den efterlevande maken. Hen får då istället ut sin andel vid den efterlevande makens bortgång (ÄB 3:9).
I din situation
I din situation gäller alltså att om du dör före din make så kommer en bodelning att göras mellan er. Gåvan som du har fått kommer att ingå, såvida den inte görs till enskild egendom genom exempelvis äktenskapsförord. Om den ingår i giftorättsgodset kommer den alltså att räknas som egendom som ni äger tillsammans och din make kommer att ha rätt till halva. När bodelningen är gjord kommer din kvarlåtenskap att fördelas till dina arvingar, alltså dina barn. Barnen kan välja att avstå från sitt arv tillfälligt för att sedan istället får ut arvet när din make går bort.
Rekommendation
Om gåvan inte är enskild egendom men du vill att den ska vara det kan ni upprätta ett äktenskapsförord. Om det är så att du vill att din make ska ärva måste du testamentera till honom, och då kan du max testamentera bort 50 % av din kvarlåtenskap eftersom 50 % är reserverat för dina barn och utgör deras laglott (ÄB 7:1). Du kan upprätta både äktenskapsförord och testamente genom våra onlinetjänster.
Jag hoppas att du kände att du fick svar på din fråga!
Med vänlig hälsning, Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.