Hej. Jag har ett barn, pappan bor i Tjeckien. Om det händer något vill jag att alla mina tillgångar går till min dotter först när hon fyller 18 år, är detta möjligt för mig att ordna nu? Jag vill alltså inte att alla mina pengar ska gå till henne och indirekt till pappan. Hur går jag tillväga?
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.
Din fråga gäller arv och testamente, reglerna om detta finns i ärvdabalken (ÄB). Reglerna om barns förmyndare finns i föräldrabalken (FB). Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt för att sedan kommentera din situation.
Minderårigas arv
När ett barn ärver något kommer den som är barnets förmyndare att förvalta arvet till dess att barnet blir myndigt. Som huvudregel, enligt 10 kap 2 § FB, är det barnets vårdnadshavare som är dess förmyndare. Enligt 12 kap 1 § FB är det förmyndaren som förvaltar barns egendom så länge det inte förskrivit i exempelvis ett testamente att egendomen ska förvaltas av någon annan. Förmyndaren har dock rätt att varje år få en redovisning av förvaltningen av den som utsetts till särskild förvaltare.
Eget val av särskild förvaltare
Om man inte vill att ett barns förmyndare ska förvalta arvet kan man i ett testamente utse en särskild förvaltare som får i uppdrag att förvalta barnets arv. I testamentet ska det tydligt framgå att testator vill utse en särskild förvaltare, vem denna person är samt hur länge det särskilda förvaltarskapet ska gälla om det ska fortsätta efter det att barnet fyllt 18 år. En särskild förvaltare kan var exempelvis ett syskon, en släkting eller någon annan som testator har förtroende för.
Din situation
Det går, som ovan visat, bra att utse en förvaltare till ditt barns arv. För att göra detta måste du upprätta ett testamente där det tydligt framgår att ditt barns arv ska förvaltas av en särskild förvaltare, vem denna särskilda förvaltare är samt hur länge förvaltarskapet ska pågå.
Jag vill i samband med detta uppmärksamma dig på att även om du väljer att det särskilda förvaltarskapet ska fortgå efter det att ditt barn fyllt 18 år så kommer barnet oavsett att få tillgång till sin laglott vilket är hälften av den totala arvslotten.
Rekommendation
Min rekommendation är att du upprättar ett testamente där din vilja rörande förvaltningen av ditt barns arvs tydligt framgår. Om du vill ha hjälp att upprätta ett testamente kan du använda dig av Familjens Jurists onlinetjänst till fast pris eller boka ett möte för att upprätta ett testamente tillsammans med en jurist hos Familjens Jurist om det skulle behövas.
Om du skulle vilja ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du boka en telefontid hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.