Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Orubbat bo

Hej.
Vi är ett gift par som har varit gifta i 20 År Vi har inga gemensamma barn men Båda har särkullebarn. Vi har allt gemensamt egendom och pengar. Vi har en egendom taxerad 900000:- 2017 Års taxering och ett gemensamt sparkonto med X-Antal kronor Och inga lån. Vår absoluta önskan är att den efterlevande partnern ska få sitta i orubbat bo. Om vi skriver ett Testamente med äktenskapsförord och enskild egendom. Enskild egendom ska vara ett bankkonto med vardera X- Antal kronor att användas till att lösa ut särkullebarn vid den enes dödsfall.
Vår fråga är då: Kan man ha ett konto som enskild egendom och kan man fritt disponera detta med in och uttag vid behov. Vi förstår att det är som följande.
Vid ett dödsfall av den ena partnern så delas lika giftorättsgodset DVS egendom och pengar dock ej enskild egendom för den efterlevande. Den efterlevande ärver den andra partens 25% och särkullebarn 25%
Vi vill då fullt ut betala arvslotten med den enskilda egendomen som är avsatt till detta.
Går det att göra så? Stämmer detta.

Rådgivarens svar

2017-10-21

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Jag ska nedan redogöra för vad som gäller och vilka alternativ som kan vara aktuella för er.

Rätt till arv som särkullbarn
När en av makarna avlider i ett äktenskap ärver den efterlevande maken den först avlidne makens kvarlåtenskap. Barn har alltid rätt till en viss del av arvet, oavsett vad som står i testamentet, denna del kallas för laglott och utgör hälften av arvslotten, se 7 kap 1 § ärvdabalken. Särkullbarn har rätt till sitt arv direkt efter att en förälder har avlidit.

Enskild egendom
Makar kan, genom ett äktenskapsförord, bestämma att viss egendom ska vara enskild, se 7 kap. 3 § äktenskapsbalken. Det är möjligt att ange att tillgångar på ett visst bankkonto ska vara enskild egendom. Såvida inte annat anges i äktenskapsförorden blir avkastning av enskild egendom giftorättsgods, se 7 kap. 2 § äktenskapsbalken. Dock kan ”sammanblandning” av giftorättsgods och enskild egendom leda till att kontot förlorar sin karaktär av enskild egendom. Det kan därför bli svårt att ha ett konto där insättningar och uttag görs sporadiskt.

Orubbat bo
När det finns särkullbarn i bilden har de rätt till sin laglott på en gång vilket kan försvåra möjligheterna att få sitta i ett orubbat bo. För att få sitta i orubbat bo när särkullbarn är inblandade föreslår jag att ni upprättar ett testamente där det stadgas att den efterlevande maken ska ärva före särkullbarnet. I testamentet uttrycks då en önskan om att barnet ska vänta med att begära ut sitt arv. Om särkullbarnen godkänner detta kan den efterlevande maken sitta i orubbat bo. Särkullbarnet har dock fortfarande enligt lag rätt att kräva ut sin laglott, man får alltså hoppas på att denne väljer att respektera er önskan.

Det finns även möjlighet att i testamentet införa ett påtryckningsmedel som innebär att om barnet begär ut sin laglott direkt kommer barnet senare inte ärva resterande del. Om barnet däremot avvaktar med att begära ut sin laglott erhåller barnet istället hela arvslotten när den andre maken senare avlider. Om särkullbarnen godkänner detta kan den efterlevande maken sitta i orubbat bo. Särkullbarnet har dock fortfarande enligt lag rätt att kräva ut sin laglott, man får alltså hoppas på att denne väljer att respektera er önskan.

Upprätta testamente och eventuellt ett äktenskapsförord
Ett testamente ska upprättas skriftligen och skrivas under av parterna samt av två vittnen, se 10 kap 1 § ärvdabalken. Dessa formkrav måste följas för att testamentet ska vara giltigt. Det går bra att upprätta ett testamente själva, dock kan det vara bra att anlita professionell hjälp för att försäkra sig om att alla formkrav följs och att man får med alla viktiga bestämmelser. Om ni även är intresserade av att prata igenom ett upplägg som fungerar för er angående att genom äktenskapsförord göra egendom enskild, och så att egendomen även förblir enskild, kan ni även diskutera olika alternativ som kan vara aktuella för er med en jurist.  

Om ni vill ha hjälp med detta är ni varmt välkomna att kontakta våra duktiga jurister på Familjens Jurist, det kan ni göra här. Jag hoppas ni har fått svar på er fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden