Vi är 4 syskon som dödsbodelägare där ett syskon ska få förvalta egendom (fritidshus) tills bodelning är färdig. Min fråga är, räcker det och är det ok bindande juridiskt om övriga syskon uttrycker vad det innebär och skriver vårt samtyckande till detta i en sparad tråd på Messenger?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om reglerna kring dödsbodelägare och om det räcker att i en tråd på Messenger uttrycka en önskan om att ett syskon ska förvalta en egendom. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) och Avtalslagen, förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Dödsbodelägares ansvar
Dödsbodelägarna ska tillsammans förvalta den avlidens egendom under boets utredning, 18 kap. 1 § ÄB. De företräder därvid dödsboet mot tredje man samt har rätt att tala och svara i mål som rör boet. Dödsbodelägare behöver inte nödvändigtvis förvalta dödsboet gemensamt. I stället kan de utse en dödsbodelägare som ska företräda dödsboet. För att det ska vara möjligt krävs en fullmakt.
Kriterier för giltig fullmakt
Det finns inga krav för hur en fullmakt från dödsbodelägare ska se ut. Fullmaktens utformning generellt sett reglerna i Avtalslagen. Det är endast när det gäller köp, byte eller gåva av fast egendom som fullmakten behöver vara skriftlig, 2 kap. 27 § 2 st. Avtalslagen. Trots att det i övrigt saknas krav på skriftlig fullmakt kan det vara att föredra ur bevishänseende. Det finns flera mallar att använda för att få hjälp med att upprätta en fullmakt.
Rekommendation
Sammanfattningsvis saknas det lagstadgade krav för utformningen av fullmakt från dödsbodelägare, under förutsättningen att det inte gäller köp, byte eller gåva av fast egendom. Det skulle därav kunna vara tillräckligt att ni i en Messenger tråd reglerar att en av dödsbodelägarna ska förvalta en viss egendom. Utifrån bevishänseende kan det dock vara bra att upprätta en fullmakt med hjälp av en vedertagen mall. En sådan fullmakt går att upprätta i Familjens Jurist onlinetjänst eller med hjälp av en jurist till ett fast pris. Om du i stället vill prata med en jurist som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i din situation kan det vara bra att boka en tid med en av våra jurister. Du kan boka en tid med en jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.