Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Klander av tvångsskifte

Hej, vi är 7 dödsbodelägare, varav 6 st är särkullsbarn, som inte kan komma överense om hur vår pappas tillgångar i dödsboet ska fördelas. Närmre bestämt handlar det om två saker som både jag och änkan önskar få behålla för egen del. Det har av mina 5 syskon ansökts om en skiftesman från tingsrätten. Skiftesmannen har informerat mig om att inga saker får lämna dödsboet vilket jag har respekterat. Skiftesmannen har tagit in en auktionsfirma som har värderat och sålt merparten av det som tillhörde vår pappa.

Skiftesmannen missade att informera oss om att auktionen hade börjat och merparten av auktionerna hade hunnit avslutas innan vi fick chansen att lägga våra bud. När jag tittade på den inventering som auktionsfirman gjort så saknades två saker. Det var en gitarr och en moraklocka. Både gitarr och klocka värde jag till ca 500 kr vardera baserat på liknande föremål på sidor som auctionnet och blocket.

Änkan har bott kvar i huset under tiden men har inte gett oss andra tillträde till det för märkning av det som inte skulle gå till auktion utan har vid tillfälle själv märkt upp saker, varav då denna gitarr samt klocka.

Jag har påtalat detta till skiftesmannen som säger att änkan inte har rubbat något ur dödsboet då det inte geografiskt flyttats ur huset, jag anser dock att hon har rubbat dödsboet då hon aktivt hindrat oss andra att märka upp saker, då hon inte svarar på varken på telefon eller sms.

Jag har också meddelat skiftesmannen att jag kan godkänna det förslag på skifte hon meddelat oss förutsatt att de två prylarna auktioneras på samma villkor som alla andra saker. Detta vill inte skiftesmannen göra. Som det ser ut nu lutar det åt att skiftesmannen kommer att fördela sakerna till änkan.

Det jag undrar är om jag ska invänta ett tvångsskifte för att sedan klandra skiftet eller om det finns något annat jag kan göra redan nu.

Rådgivarens svar

2020-04-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Arvskifte och klander

Regler om skiftesman hittas i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt ÄB 23 kap. 5 § ska, på dödsbodelägare begäran, tingsrätt utse någon att vara skiftesman (vilket alltså hänt i ert fall). När detta sker kommer äktenskapsbalkens regler om bodelning, bodelningsförrättare och make gälla för arvskifte, skiftesman och delägare i dödsboet (mer specifikt äktenskapsbalken 17 kap. 1–4 §§ och 6–9 §§). Reglerna i äktenskapsbalken kommer därmed att gälla för skiftesmannen. Kommer dödsbodelägarna inte överens om fördelningen, har skiftesmannen rätt att själv bestämma fördelningen, alltså utföra tvångsskifte (ÄktB 17 kap. 6 § st. 2). Är en dödsbodelägare missnöjd med tvångsskiftet, får denne klandra skiftet inom fyra veckor efter delgivningen (ÄktB 17 kap. 8 § st. 2). Talan väcks mot de andra dödsbodelägarna. Vid klander kan domstol återförvisa ärendet till skiftesmannen (ÄktB 17 kap. 8 § st. 3). En skiftesman kan också entledigas (sägas upp) om det finns skäl för detta (ÄktB 17 kap. 4 §). Skäl kan t.ex. vara att skiftesmannen inte bedöms som lämplig eller att dödsbodelägarna är överens om att skiftesman inte behövs.

Om dödsbodelägarna inte kommer överens om skiftet, kan en skiftesman utses av domstol. I första hand ska skiftesmannen försöka få till en överenskommelse mellan dödsbodelägarna, men om detta inte är möjligt kan skiftesmannen få till stånd ett tvångsskifte. Skiftesmannen har då ganska stor frihet vid fördelningen av egendomen. Såsom du beskrivit situationen ligger det närmast till hands att klandra tvångsskiftet när denna är klar. Möjlighet att entlediga skiftesmannen finns också, men det kan vara svårt att genomföra om inte alla dödsbodelägare är överens om detta.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har skiftesmannen vidsträckta möjligheter att själv avgöra hur egendomen ska fördelas. Du kan givetvis förtydliga för skiftesmannen att du är missnöjd med fördelningen, men det är skiftesmannen som slutligen avgör frågan. Du har även möjlighet att entlediga skiftesmannen, men jag bedömer detta som svårt. Eftersom du inte är nöjd med hur egendomsfördelningen har gått till har du dock möjlighet att klandra skiftet när den är klar. Ärendet kan även återförvisas till skiftesmannen och få en annan utgång.

Hoppas du fått svar på din fråga! Om du behöver mer juridisk rådgivning angående arvsskiftet, kan du vända dig till någon av våra jurister på Familjens Jurist för mer hjälp.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden