Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan jag sälja bilen när bouppteckningen är gjord?

Hej min far har gått bort och jag är enda dödsbodelägare och arvtagare bekräftat i dödsfallsintyg och släktutredning från skatteverket. Jag förvaltar nu dödsboet. Bouppteckning är inskickad till skatteverket med handläggningstid upp till 3 månader. Fråga; Kan jag sälja egendom ut dödsboet, tex ett fordon innan bouppteckningen har godkänts och registrerats hos skatteverket? Eller kan jag skriva över pappas personbil på mig? Enligt Transportstyrelsen går det bra. tack på förhand

Rådgivarens svar

2022-10-14

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. 

Sälja egendom innan bouppteckning har registrerats 

Det är dödsbodelägarna som gemensamt sköter förvaltningen av dödsboet och de måste oftast vara överens för att vida åtgärder, 18:1 ÄB

Det är inte att rekommendera att sälja egendom innan en bouppteckning har upprättats. Anledningen till detta är bland annat att alla tillgångar och skulder ska kartläggas, detta för att alla som har rätt att få betalt ska veta att ingen egendom har undandragits.

Har man gjort en bouppteckning men som väntas på att registreras är det mer lämpligt att sälja egendom från dödsboet. Om man genomför en försäljning ska pengarna för försäljningen tillfalla dödsboet och inte någon av delägarna. 

Dödsboet skiftas sedan när bouppteckningen har registrerat av Skatteverket. 

Din situation

Sammanfattningsvis kan sägas att det inte borde vara några problem att du säljer bilen för dödsboets räkning och att pengarna går till dödsboet eftersom bouppteckningen är upprättad och eftersom du är ensam dödsbodelägare behöver du inte någon annans godkännande.

Eftersom du är ensam dödsbodelägare behövs inte en särskild arvskifteshandling utan tillgångarna från dödsboet övergår till dig när bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket. Att du skulle skriva över bilen på dig kommer därför ske först när bouppteckningen är registrerad så en rekommendation är möjligtvis att vänta tills den blivit registrerad med att skriva över den på dig. 

Rekommendation

Alltså är det inga problem om du vill sälja viss egendom innan bouppteckningen registrerats så länge pengarna går till dödsboet. Dödsboet kommer sedan i sin helhet skiftas till dig så fort registreringen är klar.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid

Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden