Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Giltig fullmakt från övriga dödsbodelägare

Hej!
Har fått fullmakter från övriga två som ingår i dödsboet. Texten har vi formulerat själva, dödsbodelägarna har skrivit under men ingen har bevittnat detta. Vår tro är att detta juridiskt ska räcka. Kan bankerna vägra att ta emot en sådan fullmakt? Måste varje bank ha sin egen fullmakt? Det innebär i så fall att vi behöver skaffa olika blanketter och det blir också många underskrifter.

Rådgivarens svar

2020-12-20

Hej och stort tack att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara den så väl som möjligt.

Giltig fullmakt från övriga dödsbodelägare

När bouppteckningen och den eventuella bodelningen är klar ska den bortgånges bank flytta över pengar till den eller de som ska ärva. Den person som har tillgång till kontona ansvarar för att arvet betalas ut. När denne kontaktar banken för att föra över pengarna till arvingarna behövs vissa handlingar medföras, däribland fullmakt som du nänmer. Förutom fullmakt i orginal behövs även arvskifteshandlingen medtas som visar hur många som ska få vad och denna behöver vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare. Därutöver behövs bouppteckningen som är registrerad hos Skatteverket medtas till bankkontoret.

Din fråga avser hur en giltig fullmakt från övriga dödsbodelägare ser ut och i synnerhet om dessa måste bevittnas för att vara giltiga. Det finns inga specifika krav för hur just en fullmakt från dödsbodelägare ser ut, utan fullmakters utformning generellt sätt regleras i Avtalslagen. Det finns inga lagstadgade formkrav på hur en fullmakt ska se ut, förutom när det gäller köp, byte eller gåva av fast egendom då det finns ett krav på att dessa måste vara skriftliga (Avtalslagen kap 2 § 27 st. 2). Många föredrar ändå en skriftlig fullmakt av bevishänseende, och detta kan vara klokt att ha för bankärenden och arvsskiften.

I avsaknaden av konkreta formkrav för fullmakter från dödsbodelägare finns det trots allt färdiga mallar på Efterlevandeguiden som ni kan fylla i, där det även finns kolumner för två vittnen att signera. På Efterlevandeguiden finns det även generell information om vad som juridiskt är bra att tänka på vid dödsfall.

Sammanfattning och råd till handlande 

Sammanfattningsvis finns det inga lagstadgade formkrav för fullmakter, förutom när det kommer till köp, gåva eller byte av fast egendom då det finns ett krav på att dessa måste vara skriftliga. Däremot kan det ju vara så att banken kan ha egna krav i syfte att garantera säkra transaktioner. Jag skulle säga att om ni använder er av Efterlevandeguidens mallar för fullmakter så lär banken acceptera dessa. Eftersom att Efterlevandeguiden sammanställer information från tre statliga myndigheter: Skatteverket, Pensionsverket och Försäkringskassan, ska den info som finns där överensstämma med gällande förvaltningsrättsliga lagar och regler. Är ni fortfarande osäkra gör ni dock säkrast i att kontakta banken direkt för att höra vad de har för regler. 

Lycka till med er situation! Skulle ni behöva ytterligare hjälp med arvsskiftet är ni mer än välkomna att kontakta våra duktiga jurister på Familjens Jurist som har gedigen erfarenhet om arvsskiftesfrågor. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden