Flera syskon varav 2/3 tar allt föräldrars(döda) smycken och säljer av hos uppköpare och vägrar visa vad de sålt. Fått se kvitton på en "klumpsumma" men ej vad som tagits el vad som funnits från första början el sålts. Jag hade sagt jag vill köpa ut nåt smycke för ha ett minne av mina föräldrar, men men vet ej vad de gjort. De vägrar kommunicera. För oss känns det som stöld o bedrägeri. Vad finns att göra?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller enligt lag och hur du kan gå vidare med er situation.
Reglerna kring arv hittar du i ärvdabalken (ÄB).
Boutredning & dödsboförvaltning
När någon går bort räknas allt personen ägde in i dödsboet. Fram tills arvskiftet behöver dödsboet förvaltas och utredas och den avlidnes tillgångar och skulder ska redovisas i en bouppteckning.
Ett dödsbo betraktas som en egen juridisk person och det är dödsboet själv som äger egendomen fram tills dess att dödsboet är utrett. Dödsbodelägarna ska gemensamt förvalta dödsboet och vara eniga i alla åtgärder som vidtas. Detta innebär att ingenting ur boet får säljas eller tas utan de andras samtycke, och ingen får tillägna sig pengarna vid en försäljning då dessa tillhör dödsboet, eftersom äganderätten inte är fastställd förrän efter att bouppteckningen är gjord. Om uppgifterna i bouppteckningen inte överensstämmer med de faktiska tillgångarna i boet, t.ex. om egendom fattas för att någon har tagit saker ur dödsboet, så skulle detta kunna aktualisera ansvar för brott, t.ex. bedrägeri. Det är således allvarligt att ta saker ur ett dödsbo utan samtliga dödsbodelägares samtycke.
Om en delägare säljer dödsboets egendom utan samtycke från samtliga kan arvingen bli tvungen att återbära egendomen eller ersätta dess värde, se 18 kap. 6 § ÄB. Agerandet kan även få straffrättsliga och skadeståndsrättsliga konsekvenser och förorsaka ansvar för exempelvis bedrägeri, stöld eller bedrägligt beteende.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis är det inte tillåtet att en arvinge tar/säljer saker ur dödsboet utan medgivande från samtliga dödsbodelägare. Beslut angående den avlidnes egendom ska tas gemensamt av samtliga delägare. Endast särskilt brådskande åtgärder får företas om man inte kan inhämta de andra dödsbodelägarnas samtycke.
Dina syskons handlande kan få såväl straffrättsliga som skadeståndsrättsliga konsekvenser och du har rätt att polisanmäla agerandet och kan upprätta en digital polisanmälan HÄR. Om du och övriga dödsbodelägare har svårt att komma överens kan det även vara aktuellt att ansöka om att en boutredningsman.
Du kan läsa mer om dödsboförvaltning, bouppteckning och arvskifte hos Familjens Jurist. De erbjuder även en timmes rådgivning på telefon till ett fast pris där deras jurister kan hjälpa er att upprätta en bouppteckning, ansöka om en boutredningsman samt avgöra hur ni ska gå vidare med just den här situationen. Jag arbetar själv som jurist hos byrån och du kan anlita mig genom att kontakta mig personligen via jessica.khonig@familjensjurist.se
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du är i behov av ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen igen.
Bästa hälsningar,
Jessica Khönig
Jurist
Jessica.Khonig@familjensjurist.se
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.