Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Dödsbodelägare försöker minska tillgångarna i dödsboet

Hej. Min frus mor gick bort 2014. Nu har min frus mormor avlidit, vilket gör min fru och hennes syster till arvingar eftersom deras mor ej längre finns i livet, och här börjar våra funderingar om att allt inte gått rätt till. Våra funderingar tog fart efter att min frus moster berättade att det bara fanns pengar, så det knappt skulle täcka begravningskostnaderna.
Detta tycker vi förefaller som konstigt, då det vid min frus morfars bortgång, enligt bouppteckningen, vid den tidpunkten fanns 699 000:- i tillgångar, varav en villa upptagen till ett schablonvärde om 250 000:- var en del av den summan. Några år senare såldes dock villan för 570 000:-. Eftersom det då borde finnas tillgångar på åtminstone drygt 900 000:- tror vi att en stor del av den summan gavs bort till min frus mostrar. Så en av mina frågor är, får man, om man har 3 döttrar, ge bort så stora summor till två av sina barn. Är inte detta att ses som förskott på arv?
Den ena mostern, har strax före sin mors död, tagit sin mors, min frus mormors bil, och sålt denna. Pengarna för den affären finns ej upptagen i dödsboet. En märklig detalj med den affären, är att vid en direkt fråga om var bilen fanns, fick till svar, den har mamma sålt. När vi då frågade om vart pengarna för den affären fanns, fick vi åter till svar att hon inget visste. Detta litade inte jag på, så jag tog reda på viken som var köpare, och kontaktade honom. Han berättar då för mig att hela affären sköttes av mostern som säger att hon inget vet. Detta gjordes bara veckor innan mormodern avled, borde inte de pengarna funnits med?
Min frus mormor, har alltid haft mycket smycken, varav en hel del guld. När min fru och hennes syster skulle kolla igenom vad som fanns i lägenheten påträffades inget guld. Min fru ställde då frågan till sin moster om hon visste vart alla smycken tagit vägen och fick till svar att hon inte visste.

Rådgivarens svar

2019-10-08

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för er situation, där främst ärvdabalken (ÄB) är tillämplig, samt förslag om hur ni kan gå vidare med ärendet.

Förskott på arv
Gåvor som en bröstarvinge fått under den avlidnes livstid ska betraktas som ett förskott på arv (se 6:1 ÄB). Alla gåvor presumeras vara förskott på arv och ska avräknas från bröstarvingens arv vilket ska resultera i att alla bröstarvingar kommer få lika mycket. Vill den som ger gåvan inte att det ska ses som förskott på arv bör det framgå genom att exempelvis i ett gåvobrev föreskriva om att gåvan inte ska räknas som förskott på arv. Bevisbördan för att ett av arvlåtarens barn har fått ett förskott på arv ligger hos den som påstår det.

Försäljning av annans egendom
Att sälja någon annans egendom utan tillåtelse är brottsligt vilket aktualiserar bestämmelser enligt brottsbalken (BrB). Beroende på omständigheterna kan det anses som stöld (se 8:1 BrB), bedrägeri (se 9:1 BrB), förskingring (se 10:1 BrB) eller olovligt förfogande (se 10:4 BrB). Om man genom en fullmakt har fått ett uppdrag att sälja annans egendom är det inte brottsligt eftersom man då fått en tillåtelse, att behålla pengarna själv kan dock vara brottsligt beroende på vad man haft för överenskommelse.

Dödsbo och bouppteckning
Om ingen särskild dödsboförvaltning har ordnats och det inte finns något testamente så är det eventuell efterlevande make samt arvingar som gemensamt ska förvalta den dödes egendom (se 18:1 ÄB). Beslut angående den avlidnes egendom ska alltså tas tillsammans. Endast särskilt brådskande åtgärder får företas om man inte kan inhämta de andra dödsbodelägarnas samtycke.

En bouppteckning ska förrättas inom tre månader från den avlidnes bortgång (se 20:1 ÄB). I bouppteckningen ska den avlidnes tillgångar och skulder antecknas så som de var vid tidpunkten för dödsfallet (se 20:4 ÄB). Bouppteckningen ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Om någon ljuger om tillgångarna i boet och undanhåller något innan bouppteckningen är färdigställd kan den personen i första hand bli skyldig att återbära egendomen eller ersätta värdet av den (se 18:6 ÄB). Personen kan även bli anklagad för bedrägeri eller förskingring av egendomen (se paragrafer nämnda ovan).

Efter en felaktig bouppteckning kan en tilläggsbouppteckning upprättas inom en månad från att felaktigheten blev känd (se 20:10 ÄB). En tilläggsbouppteckning ska utföras på samma sätt som den första bouppteckningen och alla dödsbodelägare ska kallas åter.  En boutredningsman kan tillsättas för att ta över bouppteckningen om någon dödsbodelägare påkallar det (se 19:1 ÄB). Det kan ske när dödsbodelägarna inte kan komma överens om förvaltningen av dödsboet och boutredningsmannen kan tillsättas även efter att arvskifte ägt rum om det är påkallat av nya omständigheter.

Er situation
Det framgår inte av din fråga om en bouppteckning har gjorts efter din frus mormor eller inte. Om någon bouppteckning inte har skett kanske detaljerna av din frus mormors tillgångar framkommer då, eller så behövs en boutredningsman för att klara upp situationen. Har en bouppteckning redan gjorts kan en tilläggsbouppteckning bli aktuell om din fru eller någon annan dödsbodelägare misstänker att det inte har gått helt rätt vid bouppteckning och arvskifte efter den avlidna. Oavsett om bouppteckning har skett eller inte har din fru rätt att begära att tingsrätten tillsätter en boutredningsman som ska förvalta boet och utreda omständigheterna.

Jag kan inte svara med säkerhet på din fråga om din frus mostrar har fått något förskott på arv eller om någon av dem har begått något brott. Det beror som sagt på om gåvobrev har upprättas och hur omständigheterna har sett ut vid försäljningen av bilen. Av det du skriver verkar det i alla fall som att de försöker att undanhålla tillgångar från dödsboet och arvsskiftet, vilket kan leda till en skyldighet att återbära egendomen eller ersätta värdet.

Sammanfattning och rådgivning
Det långa svaret kan sammanfattas med att gåvor till barn kan räknas som förskott på arv, försäljning av annans egendom kan vara brottsligt och att dödsbodelägarna tillsammans ska besluta om åtgärder för dödsboets förvaltning. Jag råder därför din fru att ansöka om en boutredningsman samt alternativt begära att en tilläggsbouppteckning ska upprättas. Om ni däremot misstänker att något brott har skett bör ni även göra en polisanmälan.

Läs mer om dödsboförvaltning, bouppteckning och arvskifte hos Familjens Jurist. De erbjuder även en timmes rådgivning på telefon till ett fast pris där deras jurister kan hjälpa er att upprätta en bouppteckning, ansöka om en boutredningsman samt avgöra hur ni ska gå vidare med just den här situationen.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden