Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Det förstärkta laglottsskyddet och banksekretess gentemot dödsbodelägare

Jag är en av tre bröstarvingar. Min mor var sjuk i cancer och visste att det snart var slut. Hon sålde allt av värde och gav bort mycket pengar till barnbarn och barnbarnsbarn. Hur gör man för att få reda på vilka banker och konton hon hade? Jag är den enda av oss tre som vill nyttja förstärkt laglottsskydd, är det möjligt? Fonus har i uppgift att företräda bouppteckningen. Kan de hjälpa mig med detta? Måste de andra två ge sitt godkännande? Jag vill veta vad för bankaffärer mor hade. Hur långt tillbaka kan man få se på kontoutdrag? Hur får man reda på hur mycket och till vem hon gav bort pengarna till?

Rådgivarens svar

2020-05-16

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att redogöra för det förstärkta laglottsskyddet. Därefter kommer jag att gå igenom banksekretessen och huruvida den gäller gentemot en dödsbodelägare. Utifrån det kommer jag att redogöra för min bedömning i din situation.

Förstärkt laglottsskydd

I ärvdabalken 7 kap. 4 § regleras det förstärkta laglottsskyddet. Har arvlåtaren gett bort egendom, under sådana omständigheter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente, aktualiseras det förstärkta laglottsskyddet. Gåvan har till syfte att jämställa med testamente om det är en gåva för dödsfalls skull, där givaren har till syfte att ordna successionen (fördelningen av arvet efter sig). Regeln är till för att förhindra att arvlåtaren kringgår laglottsreglerna genom att ge bort gåvor innan sin bortgång.

Det förstärkta laglottsskyddet omfattar två fall. Det rör sig dels om fall då gåvan ges kort tid före dödsfallet och givaren är medveten om sin nära förstående död, dels om fall då givaren fram till sin död har kvar nyttan av den bortgivna egendomen. Det sistnämnda är exempelvis genom att ge bort en fastighet med förbehåll om att få bo kvar fram till sin död. Gemensamt för de båda fallen är att det är fråga om en gåva med anknytning till givarens död och där gåvan inte innebär någon större uppoffring under givarens livstid.

När regeln tillämpas ska värdet av den bortgivna egendomen läggas till arvlåtarens kvarlåtenskap (dennes egendom). Det innebär alltså att kvarlåtenskapen och gåvans värde läggs samman, vilket innebär att bröstarvingens laglott blir större. Bröstarvingens arv blir med andra ord större.

Gäller banksekretess gentemot en dödsbodelägare?

Huruvida en dödsbodelägare har rätt att ta del av uppgifter om arvlåtarens bank och bankkonton, regleras i lagen om bank- och finansieringslagen.

Enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse 1 kap. 10 § får enskildas förhållanden till kreditinstitutet inte obehörigen röjas. Huvudregeln är med andra ord att det råder en banksekretess, och att de som arbetar på banken har tystnadsplikt. Den gäller bankens kunder och deras förhållande till den egna banken. Banken bör inte ens besvara frågor om en viss person är kund eller inte hos banken.

Det finns emellertid undantag till banksekretessen. Den gäller inte gentemot en dödsbodelägare i ett dödsbo som är kund i banken. Dödsbodelägarens rätt att ta del av uppgifter är emellertid begränsad av vad som fordras för att dödsbodelägaren ska kunna fullgöra sina åligganden. Om dödsbodelägaren kan visa att uppgifterna behövs för att fullgöra sitt uppdrag, kan denne därmed ha rätt att ta del av dem. Har dödsbodelägaren exempelvis behov av uppgifter om den avlidnes bank och bankkonton, för att åberopa rätten till det förstärkta laglottsskyddet, bör uppgiftslämnandet inte vara obehörigt.

Din situation

Min bedömning i din situation är följande. Din mor gav bort bland annat pengar kort före dödsfallet och när hon var medveten om sin nära förstående död. Det innebär att det förstärkta laglottsskyddet aktualiseras. På grund av det vill du ta del av uppgifter om din mors bank och bankkonton. Det finns emellertid en så kallad banksekretess, vilket innebär att banken har tystnadsplikt gällande sådana uppgifter. Dödsbodelägare är emellertid undantagna banksekretessen, vilket innebär att du kan ha en rätt att ta del av uppgifterna i syfte att åberopa rätten till det förstärkta laglottsskyddet.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Den situation du beskriver är tämligen komplicerad, varför jag rekommenderar dig att boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist för att få en fullgod bedömning. De kan hjälpa dig vidare i ditt ärende, och med bouppteckningen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.