Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Vem har rätt till bostaden när båda står som ägare, men ena på ensam på lånen?

    Hej,
    Jag har nyligen köpt en bostadsrätt tillsammans med min sambo. Han står med på bostadskontraktet, dock inte på bolånen.

    Han är fortfarande student vilket innebär att bolånen enbart står på mig. Bolånen kommer flyttas över till hans namn när han studerat färdigt och fått en fast anställning (troligtvis 2019). Detta är något vi har kommit överens med banken om. Vi har även ett skriftligt intyg på detta ifrån banken.
    Om vi i framtiden separerar dvs. innan han har fått ta över bolånen, vem kommer i sådana fall ha rätt till lägenheten? Då det bara är jag som kommer att betala av på bolånen fram tills dess.
    Blir det bara jag som kommer ha rätt till lägenheten eftersom det bara är jag som har betalat av på lånen, samt att de står på mig eller blir det vi båda som måste sälja/köpa ut varandra?
    Med vänlig hälsning,

    Rådgivarens svar

    2017-11-27

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Regler om samboförhållanden återfinns i sambolagen, se lagen här. I fortsättningen kommer hänvisningar att ske till den lagen.

    Att ni är i ett samboförhållande och att bostadsrätten är samboegendom (3 §) står klart. Sambolagens regler gäller i sådant fall "fullt ut". Vem som har rätt att bo kvar under separation, samt vem som ska få behålla bostadsrätten beror inte ensamt på vem som står på lånen.

    Vid en eventuell separation kommer bostaden att kunna bli föremål för bodelning, varpå det kan bli aktuellt för dig att behöva köpa ut din sambo om du vill bo kvar. Det du ska köpa ut denne med är dock inte hälften av det totala värdet på bostaden, utan hälften av det värde som finns kvar när du dragit av ditt lån till banken, 14 §.

    Vem som får behålla bostaden, om båda önskar att göra det, beror på vem som har bäst behov enligt 16 § 2 st. Om det vid en separation skulle vara så att din sambo bedömdes ha bäst behov till bostaden, krävs för att denne skulle få ta över bostaden att du befrias från dina skulder, 16 § 3 st. Det betyder att din sambo, för att kunna få bostadsrätten, måste ta över dina lån. Eftersom att din sambo är student kommer banken troligen inte att gå med på det, varför det i princip blir omöjligt för din sambo att få behålla bostaden själv vid en separation.

    Att du kommer förlora bostaden på så sätt att din sambo får bo kvar medan du får hitta annat boende torde pga. det ovannämnda att inte vara jättetroligt. Däremot finns det en möjlighet att du måste köpa ut din sambo genom att betala ett visst värde om sambon gör gällande delning av bostaden.

    Det man brukar göra i en sådan situation som ni befinner er i är att, för att det ska bli så rättvist som möjligt, skriva dels ett samboavtal och dels ett skuldebrev. Eftersom att ni båda står som ägare, men du står på lånen själv, skulle ett skuldebrev balansera den överprestation som du har gjort i relation till din sambo genom att du står på lånen. Sedan skulle ett samboavtal leda till att en delning enligt sambolagen inte var möjlig.

    Om du/ni känner att ni vill göra ett sådant upplägg kan vi hänvisa er till Familjens jurist som kan hjälpa er att upprätta skuldebrev och samboavtal. Familjens jurist har ett särskilt paket som jag tror skulle passa er utmärkt. Det kallas "köpa bostad" och innehåller två juridiska dokument samt 30 minuters juridisk rådgivning till det mycket prisvärda priset på 5 495 kr. Det kan ni boka här.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
    Vänliga hälsningar

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden