Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vem får den gemensamma bostaden vid en bodelning mellan sambor?

Hej!
Jag och min sambo har valt att separera, i dagsläget bor vi i en hyresrätt som vi fick tillträde i början av oktober 2019. Jag står ensam på kontraktet men då lägenheten införskaffades gemensamt har jag förstått det som att vi bägge har likvärdig rätt till lägenheten. Nu vill han ta över kontraktet på lägenheten, något jag inte vill då jag mer än gärna behåller den. Jag förstår det som att den som har bäst behov av lägenheten är den som kommer få lägenheten. Vi bägge har god ekonomi och inga barn, min sambo har en hund på foderavtal och även en betalningsanmärkning. När vi införskaffade lägenheten ansökte vi om att stå gemensamt på kontraktet, men då min sambo har en betalningsanmärkning blev han inte godkänd av hyresvärden. När jag talade med vår hyresvärd nämnde de att han måste godkännas för att ta över lägenheten, min sambo menar dock på att de måste skriva kontraktet över till honom även om han inte uppfyller deras kriterier, stämmer det?
Baserat på min sambos omständigheter med betalningsanmärkning och hund på foderavtal, har han tillräckligt goda skäl för att ta över kontraktet på lägenheten?
Om beslut fattas att jag får behålla lägenheten finns det några särskilda bestämmelser gällande när han bör lämna lägenheten? Jag önskar att detta sker snabbt i och med att bo gemensamt påverkar mitt psykiska välmående.
Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2020-01-17

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Regler om samboegendom hittas i sambolagen. 

Bodelning mellan sambor
När ett samboförhållande upphör ska en bodelning ske mellan dem i de fall en av samborna begär det, 8 § sambolagen. I en bodelning igår så kallat samboegendom vilket utgörs av den gemensamma bostaden och bohaget, 3 § sambolagen. Om bostaden är en hyresrätt som införskaffats i avsikt att båda samborna gemensamt ska bo där räknas bostaden som samboegendom oavsett om endast en samborna står på hyresavtalet. Alla möbler, köksmaskiner och annat lösöre som ni köpt medans ni var sambor ska delas lika. Övrigt räknas som enskild egendom dvs. inte samboegendom. Samboegendom slås samman och delas lika mellan samborna, samborna ska således ha lika stora lotter. Därefter fördelas egendomen ut på respektive sambos lott t.ex. soffan går på ena sambons lott och då får den andra sambon sängen på dennes lott.    

Den gemensamma bostaden
När en hyresrätt införskaffats för att båda samborna ska bo där utgör bostaden samboegendom. Sambor har lika rätt till den gemensamma bostaden. När en hyresrätt är samboegendom ska denna fördelas genom bodelning dvs. att en av samborna får hyresrätten på sin lott. Enligt 16 § sambolagen ska den sambo som har bäst behov av bostaden få denna på sin lott. Man gör en helhetsbedömning av vem som har bäst behov av bostaden. Faktorer som spelar roll i en sådan bedömning är sambos ålder, handikapp, hälsa, arbetsplats och möjligheten att erhålla bostad på annat håll. Om en sambo har barn som hos denne kan detta beaktas som att sambon har bäst behov till bostaden. 
Bestämmelsen om övertagande av den gemensamma bostaden enligt 22 § sambolagen gäller inte om bostaden utgör samboegendom, regeln gäller endast i de fall bostaden är ena sambon enskilda egendom. Bestämmelsen är således ej tillämplig i ditt fall. 

Godkännande av hyresföreningen
Enligt 12 kap. 32 § jordabalken (hyreslagen) får en lägenheten inte överlåtas utan hyresvärdens samtycke. Denna huvudregeln har dock ett undantag stadgat i 12 kap. 33 § jordabalken som anger att inget tillstånd från hyresnämnden krävs i de fall lägenheten har övertagits genom bodelning. Detta innebär att ingen lämplighetsprövning görs av den sambo som övertar lägenheten. 

Sammanfattning
Troligtvis räknas hyresrätten ni bor i som samboegendom och bostaden ska således ingå i en bodelning mellan dig och din sambo. Det är svårt att bedöma vem av er som kommer bäst behöva lägenheten. Att din sambo har en betalningsanmärkning får tyvärr ingen betydelse i de fall han ska ta över bostaden eftersom ingen lämplighetsprövning kommer att göras på honom. Hyresvärden måste godkänna honom som hyresgäst om han får bostaden genom en bodelning. Om ni inte kan komma överens kan ni begära att få en bodelningsförrättare som sköter bodelning åt er.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden