Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Vem får bo kvar vid skilsmässa?

    Hej!! Jag har gift mig i oktober förra året, vill skilja mig nu men har en fråga, min man vill också skilja sig med mig men vill inte flytta från lägenheten som jag fick från Mkb innan jag har träffat honom for cirka 4 år sedan vad kan jag göra om han inte flyttar. (vi har bott tillsamans mer än 3 år)

    Rådgivarens svar

    2017-10-04

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Regler om vad som gäller vid äktenskapsskillnad återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB). Jag ska nedan redogöra för vad som gäller och hoppas du får svar på dina funderingar.

    Bäst behov av bostaden
    Vid en bodelning bestäms vem som har rätt att överta den gemensamma bostaden och bohaget. Den som bäst behöver bostaden har rätt att överta denna enligt 11 kap. 8 § ÄktB. Det finns en rad olika faktorer som ska beaktas vid behovsprövningen. Om det finns barn i äktenskapet och den ena maken får ensam vårdnaden om barnen anses denne i regel ha störst behov av bostaden. Man brukar även beakta makens möjlighet att skaffa en ny bostad. Andra aspekter som kan beaktas är exempelvis ålder, hälsa och avstånd till arbete.

    En förutsättning för att en make ska få överta en bostad som ägs av den andre maken måste det anses skäligt med hänsyn till omständigheterna. Här ska din ekonomiska situation beaktas samt affektionsvärdet, dvs. om bostaden exempelvis är ditt barndomshem.

    Har ni upprättat ett äktenskapsförord ska ändå en behovsprövning göras.

    Sammanfattning
    Det görs en helhetsbedömning om vem som anses ha störst behov av att behålla bostaden och det är svårt att säga hur utfallet skulle bli i er situation då jag har alldeles för lite information för att kunna besvara på detta. Kommer ni inte överens kan ni hos tingsrätten ansöka om en bodelningsförrättare eller tvista om det i domstol. Jag rekommenderar då att du bokar tid med våra jurister för att se över dina möjligheter, det kan du göra här. Jag önskar dig lycka till!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden