Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Vad kan jag göra om jag inte har råd att betala någon för hjälp med bodelningen?

    Hej! Jag vill ha en person som hjälper mig med bodelningen men det är så att jag inte har pengar till hjälp alls hur gör jag då?

    Rådgivarens svar

    2020-03-13

    Hej! Stort för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. 

    Rättsskydd 

    Om du hamnar i rättslig tvist kan du få ersättning genom rättsskyddet i hemförsäkringen för kostnaderna att anlita ett juridiskt ombud. Vilka tvister som omfattas av rättsskyddet och vilken den hösta ersättningen som betalas ut för ombudskostnader varierar mellan försäkringsbolagen. Tvister med en före detta make eller sambo är vanligtvis undantagna. Juridisk hjälp kopplat till bodelning är även detta vanligtvis undantaget. 

    Ersättningsgaranti till bodelningsförrättare

    Om parterna vid en bodelning inte är överens finns möjlighet att ansöka om en bodelningsförrättare via tingsrätten (17 kap. 1 § äktenskapsbalken). Vid ansökan medföljer en avgift på 900 kr. Bodelningsförrättaren hjälper er med att genomföra bodelningen. För det arbete som bodelningsförrättaren utför har denne rätt att få ersättning. Enligt huvudregeln delar parterna på denna kostnad. Om någon av parterna av ekonomiska skäl inte har möjlighet att betala för kostnaden kan denne person ansöka hos tingsrätten om ersättningsgaranti till bodelningsförrättare. En beviljad ansökan innebär att staten betalar 5 timmars arbete för bodelningsförrättaren. Rätt till ersättningsgaranti förutsätter att den part som ansökt har en andel i boet som efter avdrag för skulder är värd mindre än 100 000 kr.    

    Sammanfattning och råd

    Juridisk hjälp av den karaktär som du efterfrågar är sällan gratis. Via olika onlinesidor kan du hitta allmän information om bodelning och genom vissa advokat- och juristbyråer kan det finns möjlighet till enklare juridisk rådgivning. Om du har en hemförsäkring kan du kontakta ditt försäkringsbolag och höra om de eventuellt kan hjälpa dig med kostnaderna. Som jag nämnt ovan är bodelning dock vanligtvis undantagna rättsskyddet. Om du inte kan få hjälp från ditt försäkringsbolag kan du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten och då samtidigt ansöka om ersättningsgaranti.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du fler frågor är du alltid välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden