Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Vad ingår i bodelning? Till vilket värde?

    Vad gäller ang ips vid skilsmässa/bodelning? Värdet vid skilsmäsdodagen eller vid bodelningen ?ska skatt dras av?

    Rådgivarens svar

    2017-12-31

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Regler om sambor återfinns i sambolagen (SamboL), se lagen här. Regler om äktenskap återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB), se lagen här.

    Vilka tillgångar som ska ingå i bodelningen avgörs vid dagen för ansökan om skilsmässa  (9 kap. 2 § ÄktB) vad avser äktenskap och dagen för separationen (8 § SamboL) vad avser sambor.

    Vilka värden som ska tas upp i bodelningen är de värdena som förelåg när boet är utrett, dvs. vid bodelningen. Latent skatt, dvs. skatt som kommer att utfalla på t.ex fastigheten, brukar dras av från egendomens värde i bodelningen.

    Alltså ska den egendom som fanns vid ansökan om skilsmässa (vid äktenskap), respektive vid separation (vid samboförhållande) ingå i bodelningen. De värden som egendomen ska tas upp till är de värdena som föreligger vid bodelningen. Skatt dras av från egendomens värde i bodelningen.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att antingen återkomma till oss här eller boka en tid med en av Familjens jurists jurister som kan hjälpa dig. Boka kan du göra här.

    Vänligen

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden