Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Vad har jag rätt till i en äktenskapsskillnad?

    Hej!
    Jag var gift i 2006 vi bor ihop från 2004. Men nu har jag gått isär i september 2017. Vi har byggt balkong, renovera bathrum, renovera sovrum mm. Vi delade betala räkningar. Men jag fick 7500kr häften av pris för att vi köp sängen tillsammans. 900 kr för att jag köp garderob. Och 500kr för att jag köp vinskåp. Och fick lite hushåll saker t.ex tallrikar, glas och porslin mm. Jag flyttade ifrån med 8900kr med mig. Vi vårdnad barn i varannan veckan. Jag tycker orättvist att jag inte fått nånting mer som jag skulle får. Han sade att jag fortfarande betala lån som vi lånade för att byggde balkongen och renoverade. Hur kan jag göra?
    MVH

    Rådgivarens svar

    2017-11-13

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Regler om äktenskap återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB), se lagen här.

    Utifrån hur din fråga är ställd så låter det inte som att ni har gjort en ordentlig bodelning. Eftersom att ni är/var gifta så har du rätt till hälften av värdet ur all egendom (efter avdrag för skulder) förutsatt att ni inte har äktenskapsförord eller andra handlingar som gör egendomen till enskild egendom.

    Om ni avser att skilja er, bör du i samband med äktenskapsskillnad begära bodelning, se 9 kap. ÄktB. I denna bodelning har du rätt att få hälften av värdet på all egendom efter avdrag för skulder. I ett äktenskap blir all egendom sk. giftorättsgods om den inte är enskild egendom enligt 7 kap. 2 § ÄktB.

    Du ska alltså inte acceptera att gå ur separationen med endast det som du faktiskt köpt själv. Du har rätt till ett värde i all egendom, oavsett vem av er som faktiskt köpt sakerna. 

    Jag tycker att du tar kontakt med en jurist som kan hjälpa dig att komma på rätt köl i detta fall! Du har troligen rätt till mer än vad du har fått i nuläget. Boka tid med en av Familjens jurists kompetenta jurister via denna länk. Med en jurist på din sida kan du vara säker på att få ut så mycket som du har rätt till enligt lag.

    Jag hoppas att detta varit till någon hjälp!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden