Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Vad gör vi när vi inte kommer överens vid separation?

Hej! Jag och min man ska separera. Vi har ett bostadsrätt tillsammans. Vi har värderat lägenheten och värdet är mellan  750-800 .000 utgångspris. Jag föreslår att min man får lösa ut mig med 800 men min man säger att han ska lösa mig med 750. Jag tycket att det är orättvis och för lite när det har sålt lägenheter i området i sammma storlek mellan 800- 1000000kr. Om vi inte kommer överens, vad gör vi då? Jag vill helst sälja för att jag vet att jag kan få mera. Men han säger att han inte vill sälja. Det är lika mycket mitt som hans men vi kommer inte överens.

Rådgivarens svar

2017-10-21

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Du skriver att du och din man ska separera och sälja er gemensamma bostadsrätt men att ni inte kommer överens. Regler kring separation hittar du i äktenskapsbalken. Nedan kommer en redogörelse för vad ni kan göra i denna situation.

Värdering av bostad
Att få en korrekt värdering av er bostad är viktigt om din man ska bo kvar i bostadsrätten medan du flyttar ut och blir utköpt. För att värdera bostaden är det bra att ta hjälp av en mäklare som anger vad bostaden har för marknadsvärde, detta utgör försäljningspriset. Renoveringar får läggas till på försäljningspriset och mäklarkostnaden ska dras av. Om det har skett en vinst på bostaden ska 22 % reavinstskatt dras av från denna. Därefter delas denna summa i två delar och din ex-man ersätter dig för din del av huset. Den som tar över bostaden tar även över eventuella lån. Nedan följer ett exempel på hur man kan räkna.

Exempel: (hypotetiska siffror)
Försäljningspris 2 000 000 kr = Marknadsvärde + renoveringskostnader – mäklarkostnader
Inköpspris 1 500 000 kr = det ni köpte bostaden för

Försäljningspris 2 000 000 – Inköpspris 1 500 000 = Vinst 500 000 kr

Reavinstskatt: 22 % av vinsten 500 000 = 110 000 kr

Nettovärde: Försäljningspris 2 000 000 – reavinstskatt 110 000 = 1 890 000

Det din ex-man ska lösa ut dig med: 1 890 000 / 2 = 945 000 kr

Om du och din ex-man inte kommer överens om värderingen kan ni anlita varsin mäklare, göra värderingen på egen hand och sedan ta det värde som ligger mellan de två värden ni kommer fram till.

Om ni inte kommer överens
Vid en separation ska en bodelning göras, 9 kap 1 § äktenskapsbalken. Vi en bodelning ska all egendom, förutom enskild egendom, fördelas mellan er. Eftersom ni har en gemensam bostadsrätt ska denna delas mellan er. Antingen får den part som bor kvar köpa ut den andra, eller om ni båda ska flytta delar ni på pengarna ni säljer lägenheten för. Om ni inte kan komma överens om hur er egendom ska fördelas kan ni ansöka om en bodelningsförrättare. En bodelningsförrättare förhåller sig opartisk gentemot båda parterna och hjälper till med att fördela egendomen mellan er. Du eller din ex-man kan ansöka om en bodelningsförrättare genom att skicka in en skriftlig ansökan till tingsrätten i den ort du eller din ex-man är folkbokförd i. Ansökan ska innehålla följande uppgifter:

  • Sökandens namn, personnummer, telefonnummer och adress. Lägg även till din e-postadress om du vill att tingsrätten ska kunna nå dig på den.
  • Motpartens namn, personnummer, adress och eventuellt även e-mailadress.
  • Anledning till ansökan om bodelningsförrättare.

Ansökan ska vara undertecknad av den som ansöker om bodelningsförrättare. Skicka även med personbevis för dig som gör ansökan. På Skatteverkets hemsida kan du beställa personbevis. Använd det personbevis som heter ”utdrag om folkbokföringsuppgifter”.

Om du har ytterligare frågor om vad som gäller vid en separation och bodelning är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.   

Med vänlig hälsning,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden