Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Tidpunkt för värdering av egendom vid bodelning

Vi är skilda efter 38 års äktenskap. Vi är fortfarande i mitten av bodelning. Vid ansökan om separation i jan 2018, ägde vi 50-50 ett aktiebolag sedan några år tillbaka . Bodelningsförrättaren har gjort en substansvärdering för brytpunktdagen. Bolaget har haft en del kostnader sedan dess till dagens datum varför det har gått minus. Dvs inga inkomster men bara utgifter. Jag vill inte behålla bolaget utan anser att hon kan köpa min andel om hon vill, annars får vi likvidera det.
Hur gör man? Hon har tidigare krävt hälften av beloppet som substansvärderingen redovisat. Det finns inte så mycket pengar kvar i kassan. Vad säger lagen om det?
Min tanke att vi IDAG får likvidera bolaget. Det som blir kvar efter skatter och dylika kostnader, får vi dela 50-50.

Rådgivarens svar

2020-06-27

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan redogör jag för värdering vid bodelning, samt råd anpassade efter er situation. Regler om bodelning för makar finns i äktenskapsbalken medan regler för likvidation av aktiebolag finns i aktiebolagslagen.

Den kritiska tidpunkten

Huvudregel vid bodelning är att den gemensamma egendomen ska fördelas med utgångspunkt i egendomsförhållandena vid den kritiska tidpunkten (även kallat brytpunktsdagen), det vill säga dagen då talan om äktenskapsskillnad inkom till tingsrätten. På så vis är huvudregeln att det inte spelar någon roll att ert bolag har gått med förlust därefter, utan att bodelningen ska ske med hänsyn till vad bolaget var värderat till vid den kritiska tidpunkten. Denna regel återfinns i äktenskapsbalken 9 kap. 2 § och finns bland annat till för att skydda makarna mot att den ena parter skulle förskingra eller förstöra gemensamma tillgångar efter ansökan om skilsmässa. Du nämner att er bodelningsförrättare har värderat bolaget utefter den kritiska tidpunkten och detta är därför som huvudregel även vad ni bör gå efter i er bodelning.

Möjlighet att frångå värdering vid brytpunktsdagen

Om jag förstår dig rätt är du intresserad av möjligheten att frångå huvudregeln att värdera bolaget utefter den kritiska tidpunkten, och istället få till stånd en bodelning som baseras på bolagets värde i nuläget. Oavsett om äktenskapsbalken ger lite vägledning i en sådan fråga talar praxis snarare till din fördel genom att det tidigare har varit möjligt att värdera giftorättsgods, det vill säga all egendom som ska ingå i bodelningen, även i ett senare skede än vid den kritiska tidpunkten. Bland annat har det godtagits att giftorättsgods värderas utefter tidpunkten då bodelningen som helhet är utredd, det vill säga när allt giftorättsgods är identifierat och uppskrivet (se rättsfall NJA 1940 s. 54 och NJA 1997 s. 674).

Redovisningsskyldighet och bolagets värdeminskning

Efter den kritiska tidpunkten inträder en redovisningsplikt, vilket innebär att makar måste kunna visa hur giftorättsgodsets värde har påverkats av diverse transaktioner samt kunna uppvisa stöd för detta genom exempelvis kvitton, se äktenskapsbalken 9 kap. 3 §. Denna regel syftar till att öka transparens och att hindra makar från att minska giftorättsgodset. Du nämner att värdet på ert aktiebolag har sjunkit jämfört med dess värde vid den kritiska tidpunkten. Om värdeminskning berott på omständigheter utom er förvaltning och kontroll får en sådan förlust bäras av båda partnerna genom att ni delar lika på bolagets aktuella värde efter skatt och dylika kostnader, precis som du själv föreslår. Om någon av er däremot skulle ha orsakat värdeminskning i bolaget genom bristande aktsamhet får denne istället svara för detta själv genom att bodelningsresultatet anpassas därefter, vilket motsvarande skulle varit fallet om den ena maken skulle varit mer involverad vid en värdeökning. Om ni önskar likvidera bolaget ska detta beslutas genom ett majoritetsbeslut på bolagsstämman förutsatt att ni inte avtalat om annat i bolagsordningen, se aktiebolagslagen 25 kap. 1–2 §§.

Rekommendation

Eftersom att ni äger bolaget 50/50 kan jag tänka mig att det kan vara svårt att urskilja vem som är ansvarig för olika transaktioner och affärshändelser som ert bolag genomgått då båda eran redovisningsskyldighet möjligtvis fullgjorts genom bolaget som tredje part. Kanske kan dokument såsom årsredovisningen eller bolagsordningen vara till stöd för att bena ut vem som gjort vad i förhållande till bolagets värdeminskning. Skulle ni ha problem att reda ut detta är ni hjärtligt välkomna att boka en tid hos våra duktiga bodelningsjurister på Familjens Jurist som kan titta närmare på er situation och ge er skräddarsydda rekommendationer utefter er situation. Familjens Jurist är specialiserade på bodelningar och frågor kopplade till företagande och familjerätt (genom tjänsten Företagarens Jurist).

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du övriga funderingar får du gärna återkomma genom att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden