Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Skydda tomt från bodelning

    Hej!
    Vi har fått ett litet dilemma som vi behöver ta tag i och jag vänder mig till er för att få veta vad jag har möjligheter.
    Jag och min man äger en tomt i Lofsdalen tillsammans med min mans pappa. Min man är ända barnet. Vi köpte tomten 2014 och har förhoppningar om att börja bygga nu till sommaren. För tre veckor sedan fick vi veta att min svärfar har sällskap med en thailändska kvinna som bor i Thailand med sina tre barn vilket i sig förstås inte är några problem. Min svärfar hävdar att hon inte är ekonomiskt utsatt och att det inte verkar finnas några planer på att hon ska flytta hit och dem i sånt fall skulle ”behöva” gifta sig. Nu till frågan – vad händer då?
    Kan vi på något sätt gardera oss för att den tomten vi nu äger tillsammans inte delvis tillfaller henne och hennes barn om de nu skulle gifta sig?
    Enormt tacksam för all input!

    Rådgivarens svar

    2017-12-15

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till oss på Fråga Juristen med din juridiska fråga.

    Giftorättsgods och Enskild egendom

    Om det skulle vara så att din svärfar i framtiden gifter sig så blir det mesta av hans egendom så kallat giftorättsgods enligt 7 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄB). Det finns dock vissa undantag till detta i 7 kap. 2 § ÄB men fastigheter är inte ett uttryckligt undantag. Detta innebär alltså att fritidsfastigheten kommer klassas som giftorättsgods och vara en del av bodelningen.

    För att undvika att fastigheten tillfaller någon utomstående kan din svärfar i ett äktenskapsförord skriva att fastigheten ska vara enskild egendom. Detta är dock bara möjligt att göra om det blir ett äktenskap. Som er situation ser ut just nu garderar de er alltså inte från att äganderätten ändras.

    För att vara helt på den säkra sidan måste din svärfar ge upp sin äganderätt till fastigheten endera genom gåva till er eller att ni köper ut honom. Men eftersom ni i dagsläget är säkra från att äganderätten förändras så är det i mitt tycke onödigt att ändra äganderätten. Om det blir så att din svärfar i framtiden väljer att gifta sig bör ni prata med honom om att ni vill att er gemensamma fritidsfastighet skyddas genom ett äktenskapsförord.

    Hoppas detta svaret var till er hjälp och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden