Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Samboegendom & bodelning

Hej!
I mars 2014 flyttade jag och min sambo in gemensamt i en hyresrätt. I mars 2016 avslutades vårt förhållande och vi bestämde då i samförstånd att jag och min hemmavarande vuxne son skulle bli kvar i bostaden och min ex-sambo skaffade annan bostad, en lägenhet med förstahandskontrakt, och bohaget delades även det upp i samförstånd.
Sex månader efter det så bestämde vi oss för att göra ett nytt försök och han flyttade in hos mig och valde tyvärr att säga upp sin lägenhet. Och sex månader efter det, så avslutade vi vårt förhållande igen (mars 2017).
Min ex-sambo vägrar nu att flytta ut, vilket han uttryckt flera gånger, och det har gått hela nio månader sedan jag bad honom försöka hitta ett boende och jag känner att jag är helt fast i situationen. Jag undrar därför vad som gäller här? Anses ”min” lägenhet vara samboegendom trots av vi tidigare bodelat (dock inte skriftligt)?

Rådgivarens svar

2017-12-06

 

Hej. Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 


Ett samboförhållande upphör den dag då en av samborna flyttar ut ur den bostad samborna bott i tillsammans. Detta framgår inte i lag, utan av praxis (NJA 1989:56). Ert första samboförhållande har alltså upphört. 
 

Hyresrätten utgjorde i ert första samboförhållande er gemensamma bostad och därmed samboegendom enligt 3 och 5 p. 3 §§ sambolagen. Den fördelning av gemensam bostad och bohag som gjordes vid det första samboförhållandets upphörande räknas inte som en bodelning i lagens mening eftersom den inte upprättades skriftligen. Det framgår nämligen av 20 § sambolagen som genom hänvisning  till 9 kap. 5 § äktenskapsbalken uppställer ett krav på att bodelning upprättas skriftligen. 
 

Att någon formell bodelning inte ägt rum innebär att din exsambo inom ett år från det att ert första samboförhållande upphörde, har kunnat begära bodelning och därmed utkräva sin del i hyresrätten (8 § sambolagen). Av förutsättningarna i din fråga verkar dock 1-års fristen ha passerat, varför ditt ex inte längre kan begära en bodelning och således förlorat sin rätt till den samboegendom (bostad och bohag) som ingick i ert första samboförhållande. Ditt ex anses alltså ha godkänt egendomsfördelningen. 
 

Det hela blir dock lite besvärligt i och med att ni senare inledde ett nytt samboförhållande i samma bostad som ni tidigare införskaffat gemensamt. Rent formellt uppfyller ju bostaden fortfarande de krav som ställs för att den ska anses utgöra gemensam bostad (5 § 3 punkten sambolagen) och således samboegendom enl 3 § sambolagen


Min bedömning är emellertid att hyresrätten inte utgör samboegendom i samboförhållande nr 2 till följd av att du i er första separation tilldelades hyresrätten i sin helhet, och då din exsambo inte begärde bodelning inom 1-års fristen. Dock kan det faktum att ni aldrig upprättade en formell, skriftlig bodelning vid ert första samboförhållandes upphörande föranleda bevissvårigheter beträffande ert första samboförhållandes upphörande samt angående att du erhöll hyresrätten i sin helhet vid separationen. Om ditt ex nu begär en bodelning, är det du som måste styrka omständigheterna och att hyresrätten inte träffas av sambolagens bestämmelser om samboegendom och gemensam bostad.


Det kan i ert fall vara lämpligt att boka ett möte med en jurist som kan hjälpa er att utreda egendomsförhållandena och medla mellan er, kontakta våra erfarna jurister genom att klicka här.
 

Jag hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare frågor och funderingar är du varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet!

Bästa hälsningar,

Jessica

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden