Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Sälja samägd fastighet på offentlig auktion

    Äger ett hus 50% som jag flyttade ifrån 2015 augusti. Min fd sambo bor kvar men jag står för lån och betalar det fortfarande. Han förstör huset då han inte tar hand om det. Har sagt att jag vill/måste sälja och han säger att han ska rensa ut och fixa till huset men detta drar ut på tiden och han går sällan att få kontakt med. Hur får jag ut honom ur huset även om han äger halva på pappret? Vad är smartast för mej att göra för att minimera förlusten i detta läge? Vad har jag för rättigheter gentemot honom och skyldigheter likaså. Mvh anneli

    Rådgivarens svar

    2017-07-21

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

    Din fråga handlar om försäljning av en samägd fastighet. Förutsatt att ni inte avtalat om något annat gäller följande enligt lagen om samäganderätt, se framför allt 1-2, 6 och 8 §§ (bodelning enligt sambolagen aktualiseras inte eftersom ert samboförhållande upphörde för mer än ett år sedan).

    När du äger en fastighet tillsammans med någon (detta framgår normalt av att ni båda står på lagfart och lån och/eller har bidragit till kontantinsatsen) gäller att ni båda ska vara överens om att sälja. Om ni inte kan komma överens finns det en möjlighet för dig som delägare att ansöka hos tingsrätten om att fastigheten ska säljas på offentlig auktion. Din sambo kan invända att han har rätt till anstånd på grund av ”synnerliga skäl” (personliga eller ekonomiska), men detta är inte något som kommer att hindra en försäljning, bara fördröja den. Om tingsrätten bedömer att försäljning kan ske utser den en god man som genomför den offentliga auktionen och fördelar köpeskillingen mellan er. Du har då rätt till den del av köpeskillingen som motsvarar din andel i fastigheten. Om du inte visar något annat antas ni äga hälften var. Även kostnaderna för auktionen fördelas på er utifrån era andelar.

    När du ansöker hos tingsrätten kan du ange att huset inte får säljas under ett visst minimipris. Inget hindrar att du (eller din ex-sambo) deltar i budgivningen på auktionen.

    Du har alltså rätt att begära att huset ska säljas trots att ni inte är överens. Det är dock i regel mer fördelaktigt att sälja själv – ni har mer kontroll över processen och slipper betala kostnaderna för en offentlig auktion. Min rekommendation är därför att du informerar ditt ex om dina (och hans) rättigheter, och att ni försöker komma överens om en försäljning. Om det inte lyckas ansöker du om försäljning på offentlig auktion hos tingsrätten på den ort där huset ligger. Om du sätter ett minimipris – tänk på att ni kommer att få betala kostnaden för auktionen även om ingen försäljning kommer till stånd.

    Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Lycka till!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden