Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Rättshjälp vid skilsmässa

    Hej!

    Vart ska jag vända mig till om jag inte har råd men en jurist/advokat för skilsmässa?


    Tack så mycket.

    Rådgivarens svar

    2018-11-02

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Rättshjälp

    Jag tolkar din fråga som att du vill ha ekonomisk hjälp att betala en jurist. Om du istället undrar över en juridisk fråga så kan du ställa en ny fråga så ska vi försöka att besvara den. Den ekonomiska hjälp som staten tillhandahåller kallas rättshjälp och regleras i rättshjälpslagen. Rättshjälp innebär kortfattat att staten betalar för dina rättegångskostnader. Ansökan görs hos Rättshjälpsmyndigheten. Allmänt kan man säga följande om kraven för att få rättshjälp:

    • Många hemförsäkringar inkluderar rättsskydd. För att ha rätt till statligt stöd krävs att man inte har en sådan försäkring. Först måste man således ha kontaktat sitt försäkringsbolag.

    • Rättshjälp söker man tillsammans med sin jurist/advokat. Det är ett krav att den som söker rättshjälp har haft minst en timmes rådgivning (under den här timmen kan man ju ha kommit fram till att situationen inte är så allvarlig som man trodde). Denna rådgivning måste man betala själv och kostnaden var 1654 kr/timme år 2016 (hälften om man tjänar under 75 000 kronor om året). När man bokar mötet med juristen/advokaten är det viktigt att uppge att det gäller rättshjälp (för att de ska tillämpa den särskilda kostnaden). Det krävs en jurists underskrift på ansökan om rättshjälp för att den ska handläggas.

    • Det som man behöver hjälp med måste vara en “rättslig angelägenhet” (vilket äktenskapsskillnad – skilsmässa – är, men däremot inte bodelning). Det måste även med hänsyn till “angelägenhetens art och betydelse, tvisteföremålets värde och omständigheterna i övrigt” vara rimligt att staten betalar och den rättshjälpssökande måste ha ett behov av juridiskt biträde (vissa frågar anses man kunna klara av själv).

    • Hur mycket man måste betala själv beror på hur stor inkomst man har. Har man ett ekonomiskt underlag på över 260 000 kr har man inte rätt till rättshjälp. Ekonomiskt underlag är (grovt förenklat) din inkomst minus underhållningsskyldighet. Du kan läsa mer om beräkningen av ditt ekonomiska underlag HÄR.

    • När det gäller äktenskapsskillnad (skilsmässa) krävs det särskilda skäl för rättshjälp, exvis att omständigheterna är ovanligt komplicerade.

    Rekommendation

    Det framgår inte vilken aspekt av skilsmässan som är problematisk. Själva äktenskapsskillnaden går att få rättshjälp för, däremot inte bodelningen (uppdelningen av egendom). Om man inte är överens om bodelningen kan man dock ansöka om en bodelningsförättare hos tingsrätten. Det är en utomstående person som löser de frågor som ni inte är överens om. Gäller det inte bodelningen utan själva äktenskapsskillnaden är det möjligt, men inte självklart, att få rättshjälp. Det krävs som sagt att ni har diskuterat saken med en jurist. Jag rekommenderar därför att ni tar kontakt med en av våra jurister och uppger att det rör sig om rättshjälp. Ni hittar vårt bokningsformulär HÄR.

    Vi på Fråga Juristen kan inte företräda er men om ni vill få svar på juridiska frågor så kan ni ställa dem till oss. Skriv bara en ny fråga så svarar jag, eller någon av mina kollegor. Jag hoppas annars att jag har redogjort för grunderna för rättshjälp på ett förståeligt sätt, annars är det bara att fråga igen så förtydligar jag eventuella oklarheter.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden