Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Överlåtelse av bostadsrätt vid separation

    Hej! Jag och min nuvarande sambo står i begrepp att separera. Vi äger en bostadsrätt ihop och står på hälften var, även vad gäller lånen. Vi har dock köpt lägenheten för mina pengar, han har endast lagt in en liten del. Jag vill behålla lägenheten när vi separerar. Hur går vi till väga, överlåter han sina delar både vad gäller andel i föreningen och lån till mig genom bodelning? Behöver vi kontrollera med banken så att detta är görbart, alltså att jag kan ta över hans del av lånet? Tack på förhand.

    Rådgivarens svar

    2021-03-21

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

    Bodelningen

    När ett samboförhållande upphör genom separation ska på begäran av någon av samborna en bodelning ske (8 § sambolagen). Det som ska ingå i bodelningen är sambornas samboegendom. Är sambornas bostad förvärvad för gemensam användning ska denna ingå i bodelningen (3 § sambolagen). I sammanhanget har det ingen betydelse att din sambo endast bidrog med en liten del vid köpet då det är avsikten med förvärvet som räknas. Således ska er bostad ingå i en bodelning mellan er. Det är tänkt att samboegendomen ska läggas samman och avdrag ska göras för skulder, sedan delas vad som är kvar lika mellan er. Vad gäller just bostaden kan ni komma överens om vem som ska få den på sin lott, annars är det den av samborna som bäst behöver bostaden som har rätt till den (se 16 § sambolagen).

    Överlåtande av andel

    Om ni har bestämt att det är du som ska behålla bostaden ska överlåtelsen av din sambos andel till dig ske genom ett överlåtelseavtal enligt 6 kap. 4 § bostadsrättslagen. Det ska vara skriftligt och innehålla både din och din sambos underskrifter. Vad gäller lånet måste ni mycket riktigt vända er till banken då det är ett avtal mellan er och dem. Troligtvis kommer de göra en bedömning huruvida de anser att du har ekonomisk kapacitet för att stå på hela lånet och utifrån det fatta beslut om hela lånet kan övergå till dig.

    Familjens Jurist kan hjälpa er

    Om ni känner att ni behöver hjälp vid er separation vad gäller bodelningen eller överlåtelsen av bostad och lån kan ni vända er till Familjens Jurist genom att boka in ett möte med en av deras jurister. Om ni har några andra frågor är ni förstås också välkomna att höra av er till oss på Fråga Juristen igen.  

    Christina Jönsson
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden