Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Min före detta sambo vägrar att betala gemensamma räkningar, vad gör jag?

Jag o min sambo har flyttat isär.Nu finns finns räkningar att betala men hon vägrar! Vad ska jag göra för få in pengarna?
 

Rådgivarens svar

2017-11-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga rör rätten att kräva pengar från en person. Detta kan göras genom att ansöka om ett betalningsföreläggande, vilket regleras i lagen om betalningsföreläggande och handräckning. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Solidariskt betalningsansvar

Jag kommer i mitt svar att utgå ifrån att detta är gemensamma räkningar som ni båda är ansvariga för, då detta leder till att ni antagligen är solidariskt ansvariga för att betala. Att vara solidariskt ansvarig betyder att två eller fler personer är gemensamt ansvariga att betala ett belopp. Den som ska få betalt (borgenären) kan kräva vem som helst av de solidariskt ansvariga personerna (gäldenärerna) på hela beloppet. Det är då upp till den som får betala mer än sin egen del att kräva pengar av de andra, vilket kallas för regressrätt.

Ansökan om betalningsföreläggande

Om du har betalat räkningar som ni båda står på och som ni är solidariskt ansvariga för kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten (KFM). En sådan ansökan kan enligt 2 § lagen om betalningföreläggande och handräckning göras när det rör sig om skulder mellan privatpersoner som avser pengar.

Skulle ansökan om betalningsföreläggande inte skulle lyckas kan du välja att ta ärendet till domstol. Om domstolen dömer till din fördel blir domen en exekutionstitel som KFM kan verkställa. Detta följer av 1 kap. 1 § samt 1 kap. 3 § utsökningsbalken.

Sammanfattning

I detta fall uppger du att din före detta sambo vägrar att betala. Du kan då ansöka om betalningsföreläggande hos KFM. Om detta inte lyckas kan du välja att ta ärendet vidare till domstol vilket kan leda till en exekutionstitel som KFM kan verkställa. Viktigt att tänka på för det fallet du skulle behöva ta ett beslut om att ta ärendet vidare till domstol är att ett sådant förfarande kan bli kostsamt och vara väldigt tidskrävande.

Avslutande kommentar

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen. Om du är i behov av mer kvalificerad juridisk rådgivning rekommenderar jag dig att kontakta en av våra erfarna jurister på ett kontor nära dig. Det kan du göra här.

Bästa hälsningar,

Felicia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden