Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Köpa ut make ur huset vid skilsmässa

    Hej! Jag och min make ska separera och jag ska då köpa ut honom ur huset. Huset är värderat till 2.500.000 kr vi har idag lån på 1.283.000 kr. Huset totalrenoverade vi 2016. Hur mycket ska jag betala min make?

    Rådgivarens svar

    2019-08-09

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Bodelning vid skilsmässa
    Regler gällande äktenskapsskillnad i mellan makar finns i äktenskapsbalken (ÄktB). När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (se 9:1 ÄktB). En bodelning innebär att makarna ska lägga samman sitt giftorättsgods och sedan dela lika på värdet av det. Innan värdet av all egendom läggs samman så ska värdet av de skulder som makarna har först dras av (se 11:2-3 ÄktB). Vid en bodelning måste en skriftlig handling upprättas och båda makarna ska underteckna denna (se 9:5 ÄktB).

    Övertagande av bostad
    Det går inte exakt att säga hur mycket du ska betala din make efter bodelningen om du övertar huset, eftersom att det beror på era andra tillgångar och skulder. Det som du kommer ”köpa ut” din make för kallas för skifteslikvid. Jag förutsätter i mitt svar att ni äger huset med hälften var och att ni även står för hälften av lånet på huset. Så här ser en ungefärlig beräkning ut om ni inte skulle ha några andra tillgångar eller skulder än huset:

    Om det är så att ni äger huset med lika stor andel var så kommer värdet av huset delas lika mellan er vid bodelningen (2 500 tkr / 2 = 1 250 tkr) . Lånet kommer också delas lika vilket leder till att ni har 608,5 tkr var i giftorättsgods (1 250 tkr – 641,5 tkr = 608,5 tkr). Vid beräkning av skifteslikvid ska den latenta skatten dras av, det är en skatteskuld som kommer att betalas av den som i framtiden säljer egendomen. Den latenta skatten är ca 22 % av kapitalvinsten på fastigheten. Kapitalvinsten är försäljningspriset minskat med anskaffningsutgiften, förbättringsutgifter(renoveringen) samt kostnader för att försäljningen (se 44:13-14 inkomstskattelagen). Den skatten som ska betalas för huset delas sen på två så att vardera parten betalar lika mycket, jag kan tyvärr inte räkna ut det då jag inte har alla uppgifter om er fastighet.

    Sammanfattning och rådgivning
    Det går inte att ge något definitivt svar på hur mycket du ska betala till din make, det beror som sagt på vilka tillgångar och skulder ni har i övrigt. I huvudsak kommer du få köpa ut honom för 608 500 kr minskat med hans del av den latenta kapitalvinstskatten. Det som jag har gjort nu är en ungefärlig uträkning endast med hänsyn till fastigheten. Jag råder er därför att kontakta en av våra jurister hos Familjens Jurist för att få vidare hjälp att upprätta ett bodelningsavtal. Det kan ni göra HÄR.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänliga hälsningar

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden