Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Kan min sons flickvän kräva hälften av hans lägenhet vid en bodelning?

    Hej!
    Min son köpte en nybyggd bostadsrätt och flyttade in för fyra månader sedan. Han och flickvännen vill nu bli sambos. Kan hon då kräva att halva lägenheten är hennes vid en eventuell separation i framtiden? Det är förstås bara sonen som står som ägare på alla papper. Dom ska dela på hyran men bara sonen ska betala av på lånet

    Rådgivarens svar

    2021-03-26

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för relevanta lagregler och hur jag bedömer din sons situation.

    Sambolagen
    I 1 § Sambolagen anges att med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. I 2 § stadgas att ett samboförhållande upphör om exempelvis samborna flyttar isär. Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning. (3 §) Enligt 8 § skall samboegendomen på begäran av någon av samborna fördelas mellan dem genom en bodelning.

    Av 9 § följer att sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits. Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna.

    Din sons situation
    Eftersom det endast är samboegendom som kan fördelas i en bodelning är den avgörande frågan om bostadsrätten utgör samboegendom. Vem som står som ägare är irrelevant för den frågan utan det man får se till är om den förvärvats för gemensam användning, se 3 §. Med tanke på att din son köpt och flyttat in i bostadsrätten innan dess att samboskapet kom på tal har jag svårt att se att den skulle utgöra samboegendom. Skulle det emellertid vara så att den inköptes för att båda skulle bo i den men att flickvännens inflytt försenades på grund av diverse anledningar bör den dock bedömas som samboegendom. Om det känns osäkert kan de alltid upprätta ett samboavtal där de undandrar bostadsrätten från bodelning. Som märks av 9 § krävs ingen bevittning utan endast sambornas underskrifter, varför det är relativt enkelt fixat. Önskar de skriva ett sådant kan jag rekommendera Familjens Jurists onlinetjänst där de kan skriva avtalet online för ett fast pris, se denna länk.

    My Lindén
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden