Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan man sälja före detta partners kvarlämnade saker?

Efter avbrutet förhållande 2004 lämnade den f.d. pojkvännen saker kvar hos mig. Trots påtryckningar från mig om att hämta dem händer inget. För fyra år sen tog jag kontakt med hans familj. Inget hände då heller. Bl.a. handlar det om två ganska dyrbara konstverk, som sedan 2003 stått i mitt förråd. Kan jag sälja sakerna? Kan jag ses som ägare efter alla dessa år?

Rådgivarens svar

2021-02-15

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag förstår det som att du undrar vad du kan göra med saker som din före detta pojkvän äger men har lämnat kvar hos dig. 

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

Förfoga över saker man inte äger
Eftersom du inte äger egendomen begränsas dina möjligheter kring vad du tillåts göra med sakerna.

Om du skulle sälja sakerna kan detta innebära att du gör sig skyldig till brott. Brottet skulle då vara olovligt förfogande enligt 10 kap 4 § brottsbalken. Även om du bett din före detta pojkvän att hämta sina saker men han ändå inte gör det har inte du, som inte är ägare, rätt att sälja sakerna.

Du kan inte heller flytta sakerna till en annan plats, då aktualiseras brottet egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § brottsbalken. Du kan alltså inte flytta sakerna till en annan plats.

Lämna sina saker hos någon annan
Man får däremot inte heller lämna sina saker hos någon som inte vill ha sakerna där. Gör man det kan även den person som lämnat sakerna begå brottet egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § brottsbalken

Vanlig handräckning hos Kronofogden
Du kan vända dig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om vanlig handräckning om du vill att din före detta pojkvän ska ta bort sin egendom från ditt förråd.

Ansökan kan upprättas med hjälp av Bank-ID på kronofogdemyndighetens hemsida eller via skriftlig blankett. Ansökan ska innehålla alla inblandades personuppgifter och vad sökanden vill att personen ska göra och varför. Ansökan prövas inte utan ett brev skickas till personen som ansökan avser som hen måste skriva under och skicka tillbaka. Personen kan agera på flera olika sätt. Antingen kan hen göra det som ansökanden begär, bestrida eller ignorera ansökan.

Om personen gör det ansökanden begär ska ansökanden ta tillbaka sin ansökan. Om personen bestrider ansökan informeras ansökanden och får avgöra om ansökan vidare ska hanteras av domstol eller läggas ned. Om din personen ignorerar ansökan fattar Kronofogdemyndigheten ett beslut om vanlig handräckning som meddelas personen där det framgår att hen måste hämta sina saker.

Om personen ändå inte hämtar sakerna kan du ansöka om verkställighet av beslutet vilket i praktiken kan innebära att Kronofogdemyndigheten hämtar sakerna hemma hos dig.

Äganderättens övergång
Ibland kan äganderätten till egendom övergå till annan utan att egendomen sålts, getts eller bytts bort. Principen om res derelicta stadgar att om egendomen är övergiven av ursprungliga ägaren kan den övergå till en ny ägare. Om din före detta pojkvän avsäger sig äganderätten till sin konst kan du överta äganderätten, men troligtvs inte annars.

Din situation
Eftersom man inte får lämna saker hos någon annan och personen gör det och därmed begår ett brott så kan du polisanmäla personen. Det är dock tveksamt om polisen skulle vidta några åtgärder.

Ett bättre alternativ är att ansöka om vanlig handräckning hos Kronofogdemyndigheten. En ansökan kostar 300 kr vilket du kan begära ersättning för redan i själva ansökan. Verkställighet av ett beslut kostar 600 kr som Kronofogdemyndigheten försöker ta ut av den som ansökan avser men misslyckas det får du betala. Andra kostnader, exempelvis transportkostnader, kan tillkomma.

Rekommendation
Det verkar inte som om din före detta pojkvän avser att avsäga sig äganderätten till sin egendom och äganderätten har antagligen inte övergått till dig trots att lång tid förflutit.

Min rekommendation är att du i första hand att försöka tala med din före detta pojkvän igen och få honom att hämta sina saker själv, kanske kan upplysning om att du tänker skicka in en ansökan om vanlig handräckning till Kronofogdemyndigheten, och att han kommer att få betala den, verka motiverande. 

Om detta inte fungerar finns ansökningsblankett och mer information om vanlig handräckning finns på Kronofogdemyndighetens hemsida. Om en sådan ansökan inte skulle beviljas av någon anledning rekommenderar jag att du kontaktar en jurist för vidare hjälp i ditt ärende.

Du kan boka en telefontid hos Familjens Jurist för att få vidare rådgivning av en duktig jurist som kan hjälpa dig att komma tillrätta med problemet.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden