Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Kan jag kräva hyra av min f d sambo som bor kvar i vårt samägda hus?

    Hej, har separerat mig i december förra året. Sambon bor kvar i huset vi köpte tillsammans. Han äger 50% och jag äger också 50%. Han vägrar att skriva ett avtal angående bodelning. Har jag rätt att kräva en hyra av honom för min del av huset. Huset är en enplans villa i Södertälje. Vi har inga barn. Han bor ensam på 130 kvadrat. Tack för svaret.

    Rådgivarens svar

    2021-02-14

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

    Samägande av fastighet

    Eftersom ni båda står som ägare för huset rör det sig om samägande. Av det följer att samäganderättslagen blir tillämplig. Lagen innebär att det krävs samtliga ägares samtycke (ditt och din f d sambos) vid alla beslut om åtgärder som rör den samägda fastigheten. Här ingår t ex beslut om att hyra ut fastigheten. Undantagsvis krävs inte samtliga ägares samtycke när det rör sig om åtgärder av brådskande natur som inte tål att skjutas upp (2 §).

    Samäganderättsavtal

    Att upprätta ett samäganderättsavtal kan underlätta samägandet. I ett samäganderättsavtal kan parterna bestämma att regler i samäganderättslagen inte ska gälla för dem, då den lagen inte är tvingande. Det går också att reglera situationer som inte täcks av lagen, t ex hur länge din f d sambo ska få bo kvar i huset och om han ska betala någon hyra. För att du ska kunna kräva hyra av din sambo krävs det alltså att ni har kommit överens om det i ett samäganderättsavtal.

    Om ni inte kan komma överens

    Om ni inte kan komma överens om hur huset ska förvaltas och nyttjas kan du till tingsrätten ansöka om att en god man ska förordnas som får ta över förvaltningen av huset (3-4 §§). Du kan även utan din f d sambos samtycke till tingsrätten begära tvångsförsäljning av huset (6 §).

    Familjens Jurist kan hjälpa er

    Det bästa sättet att försöka lösa din situation är genom ett samäganderättsavtal. Jag rekommenderar att du vänder dig till Familjens Jurist som kan hjälpa er vid upprättandet av det. Du kan boka in en tid för möte med någon av deras jurister som sker online, över telefon eller på något av deras kontor.

    Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga. Har du några andra frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen!  

    Christina Jönsson
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden