Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan hyresvärden neka medhyresgästen att stå kvar ensam på hyresavtalet?

Jag och min sambo står båda på hyreskontraktet till våran gemensamma lägenhet. Om vi skulle bryta relationen - vad händer då när den ena av oss flyttar? Måste vi informera hyresvärden och har då hyresvärden rätt att neka den andre av oss att stå kvar som ensam hyresgäst på kontraktet?

Rådgivarens svar

2021-04-27

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag går först igenom vad som gäller generellt för att sedan kommentera din situation och avsluta meden rekommendation om hur du kan gå vidare.

Din fråga aktualiserar reglerna i 12 kap Jordabalken som handlar om hyra.

Flera personer på hyreskontraktet

Flera personer kan hyra en lägenhet tillsammans. Om en av personerna som hyr en lägenheten säger upp hyresavtalet och flyttar därifrån kan övriga medhyresgäster ha rätt att få sin del av hyreskontraktet förlängt. Övriga personer på kontraktet har rätt att stå kvar som hyresgäster om hyresvärden skäligen kan nöja sig med dessa som hyresgäster enligt 12 kap 47 § Jordabalken. Kravet ”skäligen kan nöja sig” är lågt ställt och innebär i princip att personen eller personerna som vill står kvar ensamma på kontraktet kan betala hyran och är skötsamma. En hyresvärd måste alltså visa på en ”godtagbar” anledning för att övrig/övriga person/personer på kontraktet inte ska duga som hyresgäster.

Uppsägning av hyresavtalet

Uppsägningen av hyresavtalet ska enligt 12 kap 8 § Jordabalken vara skriftlig om hyresförhållandet har varat längre än tre månader, hyresgäster kan dock säga upp ett hyreskontrakt muntligt om hyresvärden lämnar ett skriftligt erkännande av uppsägningen.

Hyresgästen har ansvar för hyreslägenheten och måste ersätta all skada som uppkommer genom hens vållande, vårdslöshet eller försummelse enligt 12 kap 24 § Jordabalken. Genom att säga upp hyreskontraktet säger man även upp sitt ansvar för hyreslägenheten.

Din situation

Eftersom ni båda redan står på kontraktet har den som vill bo kvar i lägenheten rätt att göra det om hyresvärden skäligen kan nöja sig med denna person som hyresgäst. Det är som sagt lågt ställt krav som i princip består av att personen ska kunna betala hyran och sköta sig. Ni informerar hyresvärden om den nya hyressituationen genom den avflyttande personen säger upp sin del i hyresavtalet och den andra ber om förlängning av sin del av hyresavtalet. Genom uppsägningen säger personen också som sagt upp sitt ansvar för lägenheten.

Rekommendation

Min rekommendation är att den som flyttar ut omgående säger upp sin del av hyresavtalet bland annat för att inte ansvara för eventuella skador som uppkommer senare och att den som avser att bo kvar meddelar hyresvärden detta. Om du vill ha ytterligare rådgivning kan du boka en telefontid hos Familjens Jurist för ytterligare råd i ditt ärende.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.



Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden