Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan ett giltigt bodelningsavtal träffas via mail?

Hejsan, Jag och min fru genomgår en skilsmässa nu och skall genomföra en bodelning. Vi undrar om,

1: kan bodelningsavtal träffas via mail (där båda bekräftar att dom godkänner bodelningen) eller skall dessa skrivas under på ett fysiskt papper av båda parter för att uppfylla formkravet (9 kap. 5 § äktenskapsbalken).

2: jag har ett skuldebrev som är min enskilda egendom enligt äktenskapsförord. Skuldebrevet gäller en summa pengar som min fru ska betala till mig. Frågan är om frun får dra av denna skuld från giftorättsgodset?

Rådgivarens svar

2021-08-19

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för dina två frågor.

Bodelning

Frågor rörande makars egendom, skilsmässa, bodelning mm. regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). När äktenskapets upplöses sker i princip alltid en bodelning. 

En bodelning går till på så sätt att giftorättsgodset delas upp i vardera makes tillgångar och skulder, 11 kap. 1 och 2 § § ÄktB. Vem som tillförs vilken tillgång beror på vem som äger tillgången.

Sedan läggs de återstående värdena samman och delas lika. Det är detta hälftenvärde som vardera maken har rätt till. Den make vars giftorättsgods överstiger dennes hälft ska sedan överföra så mycket som krävs för att det ska bli jämt. 

Enskild egendom

Att egendom är enskild innebär att den inte ska ingå i en framtida bodelning. Enligt 7 kap. 3 § ÄktB kan egendom göras till enskild egendom genom äktenskapsförord. Det är enbart egendom som tillhör eller tillfaller maken som kan göras till dennes enskilda egendom. Med det menas att det inte är möjlig att ändra ägandeförhållandena genom ett äktenskapsförord.

Genom äktenskapsförord kan viss specifik egendom göras till enskild, men det är även möjligt att besluta att all egendom ska vara enskild. Äktenskapsförord måste upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av makarna.

Egendom kan även vara makes enskilda pga. av att hen fått den i gåva eller arv med föreskrift från givaren att den ska vara mottagarens enskilda.

Skuldavräkning (vad får dras av?)

Som nämnts ovan ska vid beräkningen av makarnas respektive giftorättsgods avdrag göras för deras skulder.

För skulder gäller att den som ansvarar för skulden ska få avdraget för denna. Skulderna dras då av mot dennes giftorättsgods. Skulder som har stark koppling till enskild egendom ska dock dras av mot den enskilda egendomen istället, dvs. inte ingå i bodelningen. Ett vanligt exempel på sådan ”stark koppling” är då egendom som är enskild använts som kreditunderlag för lånet.

För att avdrag ska ske mot enskild egendom istället för giftorättsgodset så krävs även att båda skulden och den enskilda egendomen som den skulden hänför sig tillhör samma make. Ena makens skuld kan alltså aldrig avräknas mot den andra makens tillgångar.

För gemensamma skulder finns inte någon lagstadgad fördelning. Den allmänna uppfattningen är dock att så mycket av skulden som belöper på vardera maken ska tas upp till avräkning hos denne. Om ansvaret är 50/50 så ska alltså hälften av skulden tas upp på vardera maken.

Bodelningsavtal

Väljer makarna att genomföra bodelningen själva (dvs. utan bodelningsförrättare), ska de upprätta ett skriftligt bodelningsavtal som skrivs under av dem båda, 9 kap. 5 § ÄktB. Genom att skriva under avtalet blir bodelningen giltig och bindande för båda makarna.

Av bestämmelsen framgår alltså att det finns formkrav på bodelningsavtal, i detta fall att de måste vara skriftliga och undertecknas av båda makarna. Kravet på underskrift innebär att det inte är möjligt att signera dessa avtal elektroniskt.

Underskrifterna behöver dock inte tillkomma samtidigt, och de behöver inte ens ske personligen. Det är nämligen även möjligt att låta sig företrädas av ett ombud eller en ställföreträdare. Så fort originalavtalet är undertecknat av båda makarna blir det bindande, dessförinnan är det inte bindande för någon.

Rekommendation

Det är alltså tyvärr inte möjligt att träffa ett giltigt och bindande bodelningsavtal via mail, utan underskrifterna behöver ske fysiskt på papper. Det är dock som jag beskrivit inte nödvändigt att ni gör detta samtidigt, och har ni juridiska ombud så kan det även i de flesta fall ske genom dessa.

Det enklaste alternativet som jag kan rekommendera är att använda er av Familjens jurists onlinetjänst för bodelningsavtal, där ni fortfarande kan genomföra bodelningen på egen hand men vara säkra på att ni får ett juridiskt korrekt avtal.

Vad sedan gäller skuldavräkningen så beror svaret på den frågan på vad skulden hänför sig till. Att skuldebrevet för din del är enskild egendom spelar alltså egentligen ingen roll, eftersom det är din make som har skulden och avräkning ska därför ske mot hennes egendom. Det som är relevant är därför vad lånet hänför sig till, dvs. har pengarna gått till egendom som är enskild eller giftorättsgods? Det är detta som avgör om skulden får dras av mot giftorättsgods eller inte.

Hoppas du fick svar på din fråga! Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.