Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Ingår pengar på privata konton i en bodelning?

    Om man går igenom skilsmässa och jag har x antal pengar i min privata bankkonto, kommer detta delas? Gällande tillgångar som bil och hus etc så måste man dela men hur är det med privata bankkonton?

    Rådgivarens svar

    2017-12-30

    Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    När man gifter sig äger makarna fortfarande sina saker själva men detta har ingen betydelse i bestämmandet om vad som är enskild egendom eller giftorättsgods. Tillgångarna blir nämligen giftorättsgods vilket innebär att de ska delas lika vid en bodelning vid dödsfall eller skilsmässa. Enskild egendom är sådant som hålls utanför giftorätten och delas således inte lika mellan makarna. Vad som utgör enskild egendom återfinns i 7:2 äktenskapsbalken (ÄktB). Allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods enligt 7:1 ÄktB.

    För att pengar på privata konton ska undantas från en bodelning måste de ha gjorts till en enskild egendom enligt 7:2 ÄktB. Så är fallet om exempelvis pengarna har tillförts en make med anledning av arv, testamente eller gåva där det har funnits förbehåll om att det ska vara fråga om enskild egendom. Pengarna kan även bli enskild egendom genom ett äktenskapsförord. Om pengar på privata konton inte är enskild egendom blir de giftorättsgods vilket innebär att även de ingår i en bodelning.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.

    Med vänlig hälsning,

    Valentina Challma

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden