Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Indrivning av fordran och samäganderätt till fastighet

    Hej!
    Jag flyttade i från min dåvarande man dec 2012. Vår skilsmässa gick igenom oktober 2013. Vi ägde ett hus och ett bohag ihop och har tre barn gemensamt. När jag flyttade vägrade han att samarbeta om det ekonomiska och våren 2013 anlitade jag en jurist. Jag skrev då ner de som jag hade tagit med mig från vårt gemensamma hem när jag flyttat. Summan för mitt lösöre blev  7100 kr. Jag skrev även ner de stora saker som han hade behållt som tex bilar, båt, barnens alla möbler, soffa och övriga möbler. Värdet på hans lösöre blev 104 000 kr. Han skulle då utge en bodelningslikvid om
    48 450 kr för. Vi hade dessutom tagit ett gemensamt lån från min far när på 50 000 kr till handpenning när vi köpt hus. Min ex man skulle därför betala 25 000 kr av den skulden.
    Eftersom exmaken inte samarbetade och inte ville få ett avslut anlitade min jurist en bodelningsförrättare som hanterade ärendet. Inte heller bodelningsförrättaren   fick till något bra sammarbete men bodelningen blev klar 6 april 2016. Fakturan för bodelningsförrättaren  blev 10 018 kr som vi hade solidariskt betalningsansvar för. Jag betalade in 6250 som förskottsbetalning och talade om för exmannen att han var skyldig att betala in resten och utöver det betala mig 1241 kr för det jag tidigare hade lagt ut. Tyvärr betalade han inte in den summan till bodelningsförrättaren eller till mig utan jag fick betala in den för att slippa betalningsanmärkningar. Exmannen har inte överklagat beslutet varken inom de 4 veckor efter delgivningen som gäller eller efteråt. Jag har inte heller kunnat registrera bodelningen hos skatteverket eftersom exmaken inte skriver på några papper eller sammarbetar.
     Under hösten 2016  flyttar exmannen till en ny lägenhet och vill då att jag ska skriva på papper så att han kan sälja huset. Hans nuvarande sambo talar också om för mig att jag ska skriva på dessa papper för att slippa rättsliga processer!!! Dom menar på att när jag väl skrivit på att jag går med på att sälja huset så ska vi vara kvitt och exmannen ska inte behöva betala den del av skulden som är till min pappa, skulden från det som är mitt lösöre från vårt gemensamma hem, eller skulden till bodelningsförrättaren som jag har lagt ut för. Jag har fått rådet att inte skrivit på de papper eftersom att han ska betala sin skuld till mig innan. Hur går jag vidare? Exmaken hyr nu ut vårt gemensamma hus till sin bror utan att ha mitt medgivande. Får han göra det?

    Rådgivarens svar

    2017-08-27

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din frågeställning!

    Vad tråkigt att det har uppstått en så krångligt situation. Jag ska försöka att reda ut det rättsliga och ge dig några tips på hur du kan gå vidare.

    Jag förstår det som att du fortfarande är samägande till fastigheten (huset), jfr 13 kap. 5 § ÄktB. Som samägande gäller samäganderättslagen, se här. Enligt 2 § samäganderättslagen måste alla samägare ge sitt samtycke till rättshandlingar som rör fastigheten för att dessa ska vara möjliga. Detta inkluderar t.ex att hyra ut fastigheten. Din exman får alltså inte på eget bevåg hyra ut fastigheten till sin bror utan ditt samtycke.

    Precis som din exman verkar ha förstått kan denne inte heller sälja fastigheten utan ditt samtycke. Den möjlighet som finns att sälja en samägd fastighet när inte alla samägare är överens, är att att ansöka om tvångsförsäljning på offentlig auktion jämte 6 § samäganderättslagen. En sådan ansökan görs till tingsrätt. Din exman har dock troligen inte något intresse av det, men det kan vara bra för dig att veta att denna möjlighet finns.

    Eftersom att din exman inte har betalat vad denne är skyldig dig tycker jag att du gör rätt i att inte skriva på för att sälja fastigheten. Det du borde göra, då han verkar vägra att betala de fordringar du har på honom, är att antingen anlita ett inkassoföretag som kan driva in din fordran, eller ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden. På så sätt får du lite påtryckningsmedel som kan hjälpa på traven så att han betalar. Vidare borde din far också göra det för sin fordran. Eftersom att du har betalat alla kostnader för bodelningsförrättaren har du rätt att kräva hälften tillbaka av din exman.

    Jag hoppas att situationen löser sig och att han betalar det han är skyldig dig. Jag vill önska dig lycka till!
    Med vänlig hälsning

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden