För många år sedan 1978 fick jag ärva ett företag av min far. För att rädda min och min hustrus privata egendom från en ev. konkurs av bolaget skrevs ett bodelningsavtal som gjorde att jag ägde aktierna i bolaget och hustrun vår privata egendom.Avtalet registrerades i Oskarshamns Tingsrätt den 24/5-78. Mycket har hänt sen dess. Bolaget finns inte kvar idag och vår privata egendom har genomgått stor förändring.
Min fråga är gäller bodelningsavtalet fortfarand i så fall hur dödar man det?
Hustrun och jag är fortfarande gifta och tänker så förbli.
Tacksam för svar.
Svar
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Bodelningsavtal
Reglerna om bodelning mellan makar återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB). När makarna genomför bodelningen på egen hand ska de upprätta en skriftlig handling som anger resultatet av bodelningen. Denna handling ska undertecknas av dem båda för att bli giltig, 9 kap. 5 § ÄktB.
Genom bodelningsavtalet blir ägandefördelningen av den egendom som där anges giltig. Till skillnad från ett äktenskapsförord är det genom bodelningsavtal möjligt att överföra äganderätten till en viss sak från ena maken till den andra.
Effekten av ett bodelningsavtal begränsas på så sätt att det enbart är exakt den egendom som anges i avtalet som omfattas. Egendom som tillkommer senare påverkas inte av vad som står i avtalet.
Registrering av bodelningsavtal
Registrering är inget krav, men kan göras om makarna vill det. Registrering sker idag hos Skatteverket, 16 kap. 2 § ÄktB. Före 2011 gjordes registrering hos den lokala tingsrätten. Registrering har framförallt betydelse för det fall ena eller båda makarna blir part i en konkurs, eftersom det då inte råder några tvivel om vem som äger vad och när bodelningen ägt rum.
Rekommendation
Det bodelningsavtal som din fråga handlar om är fortfarande giltigt. Det innebär dock inte att det fortfarande påverkar ny egendom som ni köper eller får idag. Genom bodelningsavtalet fick din fru äganderätt till den egendom som ni ägde då. Det som finns kvar av detta äger hon fortfarande. Avtalet har dock ingen effekt på det som tillkommit senare.
Eftersom du anger att er privata egendom har genomgått stor förändring sedan dess så har avtalet troligtvis liten betydelse idag. Det bör dock beaktas att om din fru t.ex. fick äganderätten till en bil genom avtalet, bilen sedan säljs och en ny köps för dessa pengar, så är den nya bilen också din frus. Därmed kan avtalet fortfarande ligga och ”spöka” idag.
Någon möjlighet att döda avtalet idag finns inte. Är det så att avtalet fortfarande idag innebär oönskade konsekvenser så finns ett antal alternativ. Ett alternativ är då att genomföra en ny bodelning, där ni fördelar egendomen på det sätt som känns rimligast idag. Det kan ni enkelt göra genom Familjens jurists online-avtal.
Ett annat alternativ är att upprätta ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord ger ingen möjlighet att ändra äganderätten. Detta alternativ ger alltså ingen möjlighet att ”föra tillbaka” egendom till dig. Det som är möjligt är dock att ange vad som ska ingå en eventuell bodelning, och vad som inte ska ingå. Det är alltså ett lite mildare alternativ som inte får några konsekvenser alls, så länge ni är gifta. Även för äktenskapsförord kan jag rekommendera Familjens jurists online-avtal.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.