Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Hur delar man upp egendom rättvist vid en separation?

    Hej. Jag och min kille ska separera. Vi äger ett hus ihop. Jag står dock på lånet. Han vill bo kvar på obestämd tid. . Jag flyttar in till en hyreslägenhet .. jag är nu väldigt förvirrad. Jag tykte vi skulle sälja . Inte Han. Jag tyckte då att vi måste ju ta ut någon som värderar huset. Han säger nej. Han vill göra följande. Att lånet skrivs över på honom. Och jag får tillbaka halva amorteringen på det jag amorterat i 4 år. Han anser att vi delar ändå på allt. Han la in 250 000 i huset. Tror det var kontantinsatsen om jag inte minns fel. Han anser att jag blir skyldig honom pengar då Han anser att dessa 250 000 har växt och pengarna ska idag bara värda mer? Thats it. Han tog också ett stort sms lån då Han ej har haft en inkomst. Endast jag. Jag vet inte riktigt om jag var med på att jag tykte det var en sådan bra idé. Men han anser då att ska jag börja bråka om.pengar så blir jag skyldig ännu mer pengar. Dock så gjorde jag honom.när.vi träffades att ta ett lån på 180000 för han ville köpa en HD och Han fick inte ta lån. Jag har betalat på det lånet i 4 år också..med ockerränta. Han har aldrig gjort en överföring till mig som ska gå till det hojlånet. Utan jag har betalt från mitt konto. Han köpte mat. Jag har stått för alla utgifter gällande hus. Bil samt motorcykel. Nu när jag skriver allt detta inser jag hur orättvist detta varit. Han har även lånat pengar av sin mamma varje månad under ca 2 års tid. Vilket Han oftast handlat mat samt betalat på sms lånet. Thats it. Och nu anser han då.som sagt att jag ska flytta och vara skyldig honom pengar. Alltså i mina öron låter detta sjukt. Jag behöver hjälp av er känner jag

    Rådgivarens svar

    2021-01-27

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer främst att besvara dina frågor med hjälp av äktenskapsbalken & sambolagen

     

    Av din fråga framgår inte om du varit gift eller sambo. Jag kommer därför att redogöra för båda alternativ här nedan. I samband med en separation kan egendom fördelas mellan de separerande genom en bodelning.

     

    Hur görs en bodelning mellan makar?

    Första steget vid en  bodelning är att ta upp varje makes giftorättsgods. (10 kap. 1 § äktenskapsbalken) Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. (7 kap. 1 § äktenskapsbalken) Från giftorättsgodset ska makarnas skulder dras av. (11 kap. 2 § äktenskapsbalken) Man får då fram hur mycket varje makes tillgångar är värda. Efter det slår man samman makarnas giftorättsgods och delar det på hälften, för att få fram vad varje make är berättigad till. (11 kap. 3 § äktenskapsbalken) Hur man därefter fördelar den faktiska egendomen kallas för lottläggning. (11 kap. 7 § äktenskapsbalken) Är makarna överens kan de vid lottläggningen fördela egendomen som de önskar. Får den ena maken egendom för ett högre värde behöver den kompensera den andra maken. 

     

    Hur görs en bodelning mellan sambos? 

    Egendom som införskaffats för gemensam användning utgör samboegendom. (3 § sambolagen) När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär det. (8 § sambolagen) Vid bodelningen kommer samboegendomen att listas och beräknas (12 § sambolagen) Värdet av samboegendomen, efter att eventuella skulder dragits av, läggs ihop och delas sedan lika mellan samborna. (13-14 §§ sambolagen) Har samborna ingått ett samboavtal får de där reglera att viss egendom ska undantas från bodelningen. (9 § sambolagen

     

    Vad gäller i din situation?

    Av informationen som framgår i din fråga låter det inte som att din killes föreslagna lösning leder till en rättvis och jämn fördelning av den gemensamma egendom som finns. Du skriver även ”Men han anser då att ska jag börja bråka om.pengar så blir jag skyldig ännu mer pengar.” - jag vill trycka på att hur oense eller ej parterna är har ingen betydelse för fördelningen av egendom vid en eventuell bodelning. Om du och din kille inte kommer överens och du begär att en bodelning ska göras kommer du följaktligen få med dig hälften av värdet på den egendom ni har, efter att era skulder är borträknade. Vill din kille bo kvar och bostaden är värd mer än resterande egendom som kan fördelas kommer han istället få betala mellanskillnaden till dig. 

     

    Min rekommendation till dig:

    Eftersom du och din kille verkar ha olika syn på hur ni ska fördela er egendom skulle jag rekommendera dig att boka tid med en av våra kunniga jurister hos Familjens Jurist för att få hjälp att genomföra en bodelning som leder till ett rättvist utfall. 

     

    Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

    Nathalie Ottosson
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden