Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Har mitt ex rätt att slänga mina saker?

    Hejsan!
    Jag separerade i januari i år och jag har lite grejer kvar i hans lgh. Får ej ut dom!
    Jag vet att efter 6mån får han kasta dom. Har varit i kontakt med olika distanser och jag får ingen hjälp. Kan ni hjälpa?
    MVH

    Rådgivarens svar

    2017-07-11

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag kort redogöra för vad som gäller i ditt ärende.

    Har ditt ex rätt att slänga dina grejer?
    Jag kan inte hitta något lagstöd för att ditt ex skulle ha rätt att slänga dina grejer. Han saknar dessutom befogad anledning att tro att du inte vill ha tillbaka dina grejer om du gjort det tydligt för honom att du vill ha tillbaka dem.

    Frågan är förvisso lite beroende av om du och ditt ex varit sambos, för om så är fallet och ni inte skrivit något samboavtal där ni avtalat bort sambolagen (2003:376) (SamboL) så har du rätt att begära bodelning av er samboegendom enligt 8 § SamboL. Begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter samboförhållandets upphörande, vilket innebär att om en bodelningsbegäran inte framställs innan tidsfristen löpt ut så förlorar man sin rätt till bodelning och således också rätten till den egendom som skulle ingått i en bodelning. Har man förlorat rätten till bodelning så den sambo som innehar samboegendomen fritt förfoga över egendomen och därför också kasta egendomen. Den egendom som omfattas av bodelningsreglerna är sambornas gemensamma bostad och bohag (3 § SamboL) – personliga tillhörigheter omfattas alltså inte av bestämmelsen.

    Vad du kan göra
    Du har självfallet rätt att få ut dina grejer från ditt ex. Om ni även varit sambos och du vill begära att bodelning sker rekommenderar jag att du gör det så snart som möjligt. Bodelningsbegäran ska göras skriftligen för att kunna fungera som bevis. Om du emellertid har svårt att kommunicera med ditt ex rekommenderar jag att du anlitar ett juridiskt ombud som sköter kontakten med honom åt dig. En av våra duktiga jurister hjälper dig gärna och du kan boka tid HÄR. Att anlita ett juridiskt ombud kostar dock en del pengar så du får avgöra om dina grejer kan vara värda den utgiften eller om det är bättre att bara låta det vara.

    Skulle det vara så att ditt ex ändå vägrar lämna ut dina grejer så skulle du som sista utväg kunna begära vanlig handräckning från Kronofogdemyndigheten. Ditt juridiska ombud skulle då kunna hjälpa dig med en sådan ansökan.


    Hoppas du fått svar på din fråga.

    Med vänliga hälsningar,
    Sara

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden