Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Har min sambo rätt att ta med sig allt när hon flyttar?

Vi är sambor och hon ska flytta och tar med allt som är inköpt sen vi bildade ett hem. Kan hon göra så ?
Har det någon betydelse vem konto det är betalt ifrån !

Rådgivarens svar

2017-07-17

Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. De regler som behandlar sambors egendomsförhållanden är sambolagen (2003:376) (SamboL). Nedan följer en redogörelse för vilka regler som gäller, samt en kort sammanfattning om hur du kan gå vidare i ditt ärende.

Sambors egendomsförhållanden och bodelning
I 3 § SamboL framgår det att sambors gemensamma bostad och bohag (möbler och annat som hör till hushållet) utgör samboegendom om egendomen förvärvats för gemensam användning. Det spelar alltså ingen roll vem som betalat för egendomen om syftet med förvärvet har varit att det ska användas gemensamt av samborna. Av paragrafen går det också att motsatsvis utläsa att sådan egendom (bostad eller bohag) som förvärvats innan samboförhållandet inleddes inte utgör samboegendom.

Av de omständigheter du angett i din fråga verkar det som om egendomen din sambo avser att ta med sig när hon flyttar faktiskt utgör samboegendom. Om så är fallet har du rätt att begära bodelning enligt 8 § SamboL och därigenom kräva en uppdelning av er gemensammma samboegendom. En sådan begäran ska lämnas inom ett år efter det att samboförhållandet upphörde (2 § SamboL). Möjligheten till bodelning förutsätter emellertid att ni som sambos sinsemellan inte avtalat om att SamboL inte ska gälla för ert förhållande, i enlighet med 9 § SamboL.

Sammanfattning och handlingsalternativ
Om ni inte upprättat ett samboavtal har du som ovan nämnt rätt att begära bodelning inom ett år från att samboförhållandet upphörde. Du har således rätt till hälften av allt som är inköpt för gemensamt bruk, så länge det utgör bohag eller bostad. Du bör dock ha i beaktande att om ni flyttade in gemensamt i den bostad du bor kvar i så ingår även denna i bodelningen. Skulle bostaden vara en bostadsrätt eller hus och det bara är du som står som ägare på bostaden spelar detta ingen roll. Det spelar heller ingen roll om det är en hyresrätt, även om det inte rör sig om något betydande egendomsvärde eftersom det rör sig om hyra, så ska den ingå i bodelningen om bostaden utgör samboegendom enligt sambolagens regler.

De undantag som finns är 1) om du bodde ensam i bostaden innan ni blev sambor och hon sedan flyttade in hos dig (dvs att egendomen inte utgör samboegendom), 2) om ni avtalat bort sambolagen helt eller delvis, eller 3) om egendomen kommer från ett arv eller en gåva med villkor om att egendomen ska vara enskild egendom.

Vill du ha hjälp med bodelning, oavsett om ni gemensamt vill anlita ett opartiskt ombud som hjälper er med egendomsfördelningen eller om du vill ha ett eget ombud som tillvaratar dina intressen vid bodelningen, kan du boka tid hos någon av våra kunniga jurister genom att klicka HÄR.


Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden