Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Föredetta sambon hämtar inte sina saker

    Hej
    Min fd sambo har kvar jättemycket saker som hon säger att hon skall hämta när hon har tid. Tiden går och ingenting händer. Det är saker och möbler som tar upp ca 50-60 m2. Kan jag anlita en flyttfirma på hennes bekostnad och köra alla dessa saker till hennes nya adress?

    Rådgivarens svar

    2021-01-11

    Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

    Jag förstår det som att du undrar vad du kan göra med saker som din före detta sambo äger men har lämnat kvar hos dig. 

    Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

    Förfoga över saker man inte äger
    Eftersom du inte äger sakerna begränsas dina möjligheter kring vad du tillåts göra med sakerna.

    Om du skulle slänga sakerna kan detta innebära att du gör sig skyldig till brott. Brottet skulle då  vara olovligt förfogande enligt 10 kap 4 § brottsbalken. Även om du bett din före detta sambo att hämta sina saker men hon ändå inte gör det har inte du, som inte är ägare, rätt att kasta bort sakerna.

    Du kan inte heller flytta sakerna till en annan plats, då aktualiseras brottet egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § brottsbalken. Du kan alltså inte flytta sakerna till exempelvis ett förråd.

    Lämna sina saker hos någon annan
    Man får dock inte lämna sina saker hos någon som inte vill ha sakerna där. Gör man det även den person som lämnat sakerna begå brottet egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § brottsbalken

    Särskild handräckning hos Kronofogden
    Du kan vända dig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om särskild handräckning om du anser att personens saker hindrar dig från att använda din egendom, vilket verkar vara fallet då de tar upp stor yta.

    Ansökan ska vara så tydlig som möjligt och innehålla vad sökanden vill att personens ska upphöra med och varför. Ansökan ska också innehålla skriftlig bevisning som sökanden har för att personen göra eller upphöra med det som sökanden påstår. Bevisningen kan exempelvis vara fotografier, skriftlig kommunikation som sms eller mail, avtal eller likande.

    Om din ansökan beviljas fattar Kronofogdemyndigheten ett beslut om särskild handräckning som meddelas personen där det framgår att hen måste hämta sina saker.

    Om personen ändå inte hämtar sakerna kan du ansöka om verkställighet av beslutet vilket i praktiken kan innebära att Kronofogdemyndigheten hämtar sakerna hemma hos dig.

    Din situation
    Eftersom man inte får lämna saker hos någon annan och personen gör det och därmed begår ett brott så kan du polisanmäla personen. Det är dock tveksamt om polisen skulle vidta några åtgärder. 

    Ett bättre alternativ är att ansöka om särskild handräckning hos Kronofogdemyndigheten. En ansökan kostar 300 kr vilket du kan begära ersättning för redan i själva ansökan, det är antagligen billigare än att anlita en flyttfirma å din föredetta sambos vägnar.

    Rekommendation
    Jag rekommenderar istället att du i första hand att försöka tala din före detta sambo tillrätta och få henne att hämta sina saker själv, kanske kan upplysning om att du tänker skicka in en ansökan om särskild handräckning till Kronofogdemyndigheten få henne att inse allvaret. 

    Om detta inte fungerar finns ansökningsblankett och mer information om särskild handräckning finns på Kronofogdemyndighetens hemsida. Om en sådan ansökan inte skulle beviljas av någon anledning rekommenderar jag att du kontaktar en jurist för vidare hjälp i ditt ärende.

    Du kan boka en telefontid hos Familjens Jurist för att få vidare rådgivning av en duktig jurist som kan hjälpa dig att komma tillrätta med problemet.

    Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

    Sofia Hjälmvall
    Rådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden