Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Får min sambo bara kasta ut mig?

    Hejsan! Jag går nu runt och undra om min föredetta sambo kan kasta ut mig!!
    När vi träffades så flyttade han in till mig i min lägenhet vi bodde där ihop i cirka 1 år och under tiden så letade vi hus att köpa! Jag visste att jag skulle bli arbetslös när vi väl hittade huset vi ville köpa så han köpte huset själv men vi flyttade in i att samtidigt!
    Efter knappt ett år boende ihop i huset så vill han inte bo kvar medans jag vill det! Vi kom överens om att jag skulle bo kvar med djuren och sonen som jag ha sen tidigare! Jag skulle få betala alla bostadens kostnader osv osv fram tills jag själv kan köpa huset! Nu efter snart 2 år sen han flyttade ut så skicka han ett brev i min brevlåda om uppsägning och jag ha 3 månader på mig att flytta... bara så där?
    Min stora fråga är då få han göra så?
    Bara kasta ut oss?
    Jag ha försökt få kontakt med han men utan resultat han vägra svara mig! Hur ska jag kunna gå till väga med allting...
    #En förvirrad ensamstående mamma
    Mvh Alexandra

    Rådgivarens svar

    2017-12-07

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!

    Tråkigt att höra att det ni inte kommer överens kring bostaden och det här. Jag ska försöka reda ut vad som gäller i din situation utifrån reglerna om sambor som återfinns i sambolagen (SamboL), se lagen här.

    Är bostaden samboegendom?
    Enligt 3 § SamboL är bostad och bohag som förvärvats för gemensamt användande samboegendom. Bostaden förvärvades av din f.d sambo för ert gemensamma användande, och är således samboegendom. Om egendom är samboegendom kan den bodelas enligt samboreglerna.

    När sker en separation?
    En viktig fråga att ställa sig i ert fall är när samboförhållandet kan anses ha upphört i lagens mening. Ett samboförhållande upphör om någon av de i 2 § SamboL uppräknade omständigheterna inträffar. Dessa är som följer.

    1. Om någon sambo ingår äktenskap
    2. Om samborna flyttar isär, eller
    3. Om någon av samborna avlider

    Ni har bott på separata ställen i över två år enligt vad du skrivit. Det torde stå ganska klart att samboförhållande har upphört. Det borde ha skett redan då han flyttade ut ur huset.

    Kan en bodelning påkallas?
    När samboförhållandet upphörde har betydelse för möjligheten att påkalla bodelning. Om separationen skedde redan för två år sedan har du försatt din möjlighet till bodelning eftersom att det stadgas en ettårsfrist på att påkalla sådan i 8 § 2 st SamboL. En bodelning kan du alltså inte påkalla i detta läget. En sådan hade kunnat resultera i att du i vart fall kunnat erhålla hälften av husets värde efter avdrag för skulder.

    Vad har du rätt till?
    Sambolagens regler är i ditt fall tyvärr inte behjälpliga. Istället får andra rättsgrunder användas för att försöka utröna vad du kan ha rätt till i denna situation. Möjligen kan du ha ett dolt samägande till huset.

    Dold samäganderätt innebär att en person har rätt till en värdeandel i t.ex. en fastighet trots att denne inte på pappret står som ägare till fastigheten. Dold samäganderätt kan uppstå om följande krav är uppfyllda.

    1. Egendomen har förvärvats för gemensamt bruk,
    2. Den sambo som inte står som ägare på pappret för egendomen måste ha lämnat ett ekonomiskt bidrag vid köpet, och
    3. Det måste ha funnits en gemensam partsavsikt mellan samborna att egendomen var avsedd att ägas av dem gemensamt. 

    Vid bedömningen av om dold samäganderätt har inträtt tar man bara hänsyn till de förhållanden som förelegat vid tidpunkten då egendomen köptes. Vad som har inträffat efter den tidpunkten påverkar alltså inte frågan om dolt samägande.

    Du anger att din f.d sambo "köpte huset själv". Om det stämmer helt och håller kan dold samäganderätt inte föreligga, men om det är så att du bidrog till köpet och ni samtidigt tänkte att ni skulle äga huset tillsammans, ja då kan dold samäganderätt föreligga.

    Om du anser att de tre punkterna ovan stämmer med er situation bör du ange det till din f.d sambo, och inte gå med på att flytta ut med tanke på att du äger hälften av huset med dold samäganderätt.

    Sammanfattning
    Bodelning kan inte påkallas, då separationen skedde för mer än ett år sedan. Sambolagens regler är inte behjälpliga, men du kan ha dolt samägande i huset.

    Jag hoppas att detta var till någon hjälp! Om du känner att du vill ha hjälp av en jurist i detta ärende är du välkommen att boka en tid med en av juristerna på Familjens jurist. Det kan du göra i denna länk.

    Vänliga hälsningar

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden