Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Enskild egendom och gemensamma lån vid äktenskapsskillnad

Hej vi är ett gift par som ska skiljas. Vi gifte oss 1997 samtidigt skrev vi ett äktenskapsförord att bostadsrättsraduset tillhör min fru då hon hade det innan vi träffades. Så att min dotter inte skulle komma o kräva henne på del i huset om något skulle hända mig. Idag har vi 3 gemensamma bostadslån som vi bägge står ansvariga för. Nu undrar jag vad som händer vid skillsmässan? Måste jag betala hälften?

Rådgivarens svar

2017-12-13

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Frågan rör egendomsförhållandena vid äktenskapsskillnad. Detta regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). Nedan följer en redogörelse för vad som gäller. 

Giftorättsgods och enskild egendom

Enligt 7 kap. 1 § ÄktB är makarnas egendom giftorättsgods, alltså gemensam, om den inte är enskild. Av 7 kap. 2 § ÄktB framgår vad som utgör enskild egendom, ett exempel är egendom som till följd av äktenskapsord är enskild. Sådan egendom ska alltså inte ingå i en bodelning vid en eventuell äktenskapsskillnad, se 10 kap. 1 § ÄktB. Giftorättsgodset kommer att delas lika efter avdrag för skulder, detta följer av 11 kap. 3 § ÄktB

Äktenskapsförord

I 7 kap. 3 § första stycket ÄktB föreskrivs att makarna kan bestämma att egendom som tillhör eller tillfalla någon av dem ska vara enskild. Av bestämmelsens andra stycke framgår att ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen och undertecknas av makarna. Dessutom ska äktenskapsförordet registreras hos Skatteverket, se tredje stycket.

Sammanfattning

Det som inte är enskild egendom är giftorättsgods och det är giftorättsgodset som ingår i bodelningen. I detta fall utgör huset som ni upprättat äktenskapsförord om enskild egendom, detta innebär att det inte ska ingå i bodelningen. Resterande del av er gemensamma egendom ska ni dela på. Likadelningen kommer ske efter avdrag för era enskilda och gemensamma skulder.

Kommentar

Jag hoppas att du har fått vägledning i din fråga! Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen. Om du är i behov av mer kvalificerad juridisk rådgivning rekommenderar jag att du vänder dig till en av våra duktiga jurister på ett kontor nära dig här.

Bästa hälsningar,

Felicia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden