Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Bodelningsavtal och lösa ut sambo ur gemensam bostad

    Hejsan,
    Min fråga gäller en fastighet vid separation. Vi har inte varit gifta, har gemensamma barn och jag kommer att bo kvar i huset. Huset är en bostadsrätt. För att göra det enkelt så är detta en separation utan bråk och vi är överens om allt nedanstående.
    Vi har lån på 375000:- (50/50) vilket jag har för avsikt att ta över helt. Utöver detta har jag betalt 100 000:- kontant samt löst ett billån på 70 000:-.
    När vi ska träffa banken vill man ha ett bodelningsavtal för att kunna skriva över lånet på enbart mig.
    Banken undrade också över värderingen av huset vilket vi själva gjort. Hus har sålts för högre summor efter att vi kom överens om separation, värde mm.
    Fråga 1: Vad är ett bodelningsavtal?
    Fråga 2: Rent skattetekniskt, hur funkar det med en "försäljning" som denna?
    Fråga 3: Vilken är den enklaste lösningen för oss rent administrativt?

    Rådgivarens svar

    2017-10-11

    Hej!

    Tack för att du vänder dig till Fråga juristen med dina frågor! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller avseende dina frågor.

    Bodelningsavtal
    Eftersom ni inte varit gifta men bott ihop betyder det att ni var sambos varför sambolagen blir tillämplig, se 1 § sambolagen. Ett samboförhållande upphör när samborna flyttar isär, se 2 § sambolagen, och då ska på begäran av någon av samborna en bodelning göras. Vid en bodelning så fördelas samboegendomen mellan samborna, se 8 § sambolagen. Samboegendomen som ska fördelas utgörs av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget (möbler etc.), se 3–6 §§ sambolagen. Bodelningen kan framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphörde och behöver bara göras om någon av samborna begär det. Om inget samboavtal föreligger ska samboegendomen fördelas lika mellan samborna. Om ett samboavtal finns ska man dock utgå från detta. Ett samboavtal är ett avtal som upprättas mellan samborna där de kan avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. För att bodelningen ska vara giltig måste ett bodelningsavtal upprättas.

    Banken vill förmodligen ha ett bodelningsavtal där det framgår att du har tagit över huset vid bodelningen och att det numera endast är du som kommer att bo där och äga huset.

    Lösa ut din ex-sambo ur huset
    Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex-sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning. Om utköpet sker i samband med en bodelning medför utköpet ingen skattskyldighet eftersom förvärv genom bodelning är skattefria.

    För att veta hur mycket du måste lösa ut din ex-sambo med måste ni göra en värdering av huset. Detta gör man med fördel genom att ta hjälp av en mäklare som anger vad huset har för marknadsvärde, detta utgör försäljningspriset. Renoveringar får läggas till på försäljningspriset och mäklarkostnaden ska dras av. Om det har skett en vinst på huset ska 22 % reavinstskatt dras av från denna. Därefter delas denna summa i två delar och du ersätter din ex-sambo för hans eller hennes del av huset.

    Exempel:
    Försäljningspris 2 000 000 kr = Marknadsvärde + renoveringskostnader – mäklarkostnader
    Inköpspris 1 500 000 kr = det ni köpte huset för

    Försäljningspris 2 000 000 – Inköpspris 1 500 000 = Vinst 500 000 kr

    Reavinstskatt: 22 % av vinsten 500 000 = 110 000 kr

    Nettovärde: Försäljningspris 2 000 000 – reavinstskatt 110 000 = 1 890 000

    Det du ska lösa ut ex-sambon med: 1 890 000 / 2 = 945 000 kr

    Jag hoppas att det var detta du menade med hur det ser ut skattetekniskt. Ingen av er kommer alltså bli skatteskyldiga, men en reavinstskatt ska ”fiktivt” tas med i uträkningen av hur mycket ert hus är värt.

    Enklaste lösningen
    Ni bör göra en formell bodelning där du och din ex-sambo delar upp all gemensam egendom mellan er, skulder ska täckas innan fördelningen sker. Upprätta ett bodelningsavtal där det framgår att du ska ta över huset och ge detta till banken som de begärde. Vid värderingen av huset bör ni anlita en mäklare för att få rätt värde.

    Det kan ibland kännas krångligt att upprätta ett bodelningsavtal själv. För att vara säker på att allt blir rätt är det bra att ta hjälp av någon professionell. Du är varmt välkommen en kontakta Familjens Jurist för att få hjälp med detta.

    Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.

    Vänliga hälsningar,
    Sofia Berg  

     

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden