Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Bodelning vid skilsmässa

    Jag ska skiljas efter 15 år som giftas. Min man har eget företag bill mm men jag har jobbat deltid pga barnen. Han tycker endast att vår bostads värde ska delas lika men jag tycker en juridisk bodelning är rättvist. Var väder jag mig och kan man bodela innan skilsmässan är klar då jag flyttar ut om två månader? Han har pga mitt hemarbete kunnat jobba mer och äger konst, bil mm i företagets namn, har jag rätt hälften av värdet? Finns inget äktenskapsförord. 

    Rådgivarens svar

    2020-11-14

    Hej och tack att du vänder till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en allmän redogörelse på dina frågor samt praktiska tips på hur du kan göra för att komma vidare i din situation. 

    Bodelning mellan makar vid skilsmässa 

    När man skiljer sig är huvudregeln att makar ska dela lika på allt sitt giftorättsgods och därefter dra av gemensamma skulder (se äktenskapsbalken, ÄB, kap 11 § 3). Giftorättsgods är all egendom som makar inte gjort till enskild egendom enligt äktenskapsförord, gåva eller testamente eller som annars är av privat natur såsom personliga pensionsrätter eller presenter (ÄB kap 7 §§ 1-2, kap 10 § 2-2a). Såvida inte ett äktenskapsförord finns mellan er ska därför din makes företag ingå i er bodelning. Vad gäller bilen och konsten är dessa föremål dock av lite mer klurig art, eftersom de inte ägs direkt av din make och har används för ert gemensamma bruk utan ägs av hans företag. Troligtvis har därför både konsten och bilen tagits upp vid värderingen av företaget, och dessa föremål kan självfallet inte räknas upp två gånger. Tillgångar som är giftorättsgods och makars skulder ska tas upp i en bouppteckning, som sedan används som grund vid en bodelning. Om man vill kan man registrera sin bouppteckning hos Skatteverket.

    Vart ska du vända dig?

    Du och din make kan upprätta en bodelning mellan er tillsammans om ni är överens. Är ni däremot inte överens eller bara tycker att det är allmänt krångligt kan ni ta hjälp av en bodelningsförrättare, alltså en jurist som är specialiserad på bodelningsfrågor. Tingsrätten kan utse en bodelningsförrättare om ni inte är överens (ÄB kap 9 § 7). Ni kan även ta hjälp av en fristående jurist. Exempelvis har Familjens Jurist en tjänst där man kan upprätta ett bodelningsavtal direkt online, och man kan också prata med en jurist för att få mer specialiserad och personlig rådgivning om så är fallet.

    Kan bodelningen påbörjas innan skilsmässan är klar?

    Bodelning ska göras med utgångspunk vid egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, det vill säga med utgångspunkt av era ekonomiska förhållanden den dag då er skilsmässoansökan inkom till tingsrätten (ÄB kap 9 § 2 st. 1). Att ansöka om skilsmässa kan ni göra direkt på Tingsrättens hemsida. Om någon av er begär det kan dock bodelningen förrättas under pågående äktenskapsskillnad innnan det finns en slutlig dom om skilsmässa (ÄB kap 9 § 4). Med andra ord så är det möjligt att bodela även innan skilsmässan, oavsett om det vanligaste är att det görs efter skilsmässan.

    Sammanfattning och råd till handlande

    Sammanfattningsvis så ska tillgångarna i din makes företag tas med i er bodelning om ni inte har skrivit äktenskapsförord att det är hans enskilda tillgångar. Bodelningen kan ske både under äktenskapet eller efter skilsmässa, och skulle ni behöva hjälp med att upprätta en bouppteckning är ni mer än välkomna att kontakta Familjens Jurist för mer assistans! Lycka till. 

    Lovisa Fransson
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden