Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Bodelning under bestående äktenskap

    Hej!
    Jag och min man bor i en bostadsrätt. Vi köpte bostaden för 3 700 000 kr. Den är idag värderad till 3 804 000 kr. Vi har totalt 3 118 790 kr kvar lånet. Vi äger bostaden 50-50. Vi har inte renoverat något. Jag vill köpa ut min make ur bostaden och ta över lånet. Vi ska inte skilja oss och kommer fortsätta bo ihop.
    Hur gör vi?

    Rådgivarens svar

    2020-06-28

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för bodelning under bestående äktenskap, som blir aktuellt i ert fall. 

    Bodelning under bestående äktenskap
    Genom bodelning under bestående äktenskap kan två makar frivilligt välja att förändra äganderätten av sina tillgångar. Detta brukar även kallas för äktenskapsbodelning. En bodelning under bestående äktenskap kan t.ex. ha som syfte att klargöra äganderättsförhållandena sinsemellan, utjämna inbördes egendomsförhållanden, eller att skydda en makes egendom från anspråk från borgenärer om den andra maken bedriver näringsverksamhet.

    För att genomföra en en bodelning under bestående äktenskap måste ni i förhand skicka in en anmälan om detta till Skatteverket, och bodelningsavtalet ska sedan registreras hos Skatteverket för att bli giltigt, se 9 kap. 1 § 2 st. ÄktB

    Rekommendation
    En äktenskapsbodelning är en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makarna vilket innebär att det krävs båda makarnas medverkan. Du saknar alltså möjlighet att tvinga din man till en äktenskapsbodelning.

    För att du ska kunna köpa ut din make ur bostadsrätten och ta över lånen behöver ni alltså upprätta ett bodelningsavtal. Detta tillvägagångssätt är det mest fördelaktiga eftersom alternativet, att du köper ut din make på sedvanligt vis, utlöser kapitalvinstskatt avseende den andel som överlåtes. Tänk på att äktenskapsbodelningen i förtid ska anmälas samt därefter registreras hos Skatteverket, ni kan läsa mer om Skatteverkets krav HÄR

    Det är ofta lättare att reda ut frågorna kring en bodelning genom att ta hjälp av en jurist med kunskap om lagar och regler inom familjerättens område. Våra erfarna jurister har stor erfarenhet av familjejuridik och bodelningar och hjälper gärna till med upprättandet av ett bodelningsavtal avseende bostadsrätten. Här kan du läsa mer om bodelning och boka en tid med en av våra jurister. 

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden