Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Bodelning och avhysning av sambo

    Hej, har en vän som ska flytta och i sin tur hyra ut sitt hus till mig och min sambo. Dessvärre har han en föredetta flickvän som bor kvar och vägrar flytta, bostaden är hans egendom sedan ca 20 år tillbaka och dom var intimt tillsammans i ca ett år mellan 2015-2016 så de tillhör inte sambolagen men frågan är då hur ska han/vi få henne att flytta så hon vägrar att göra detta genom att hävda besittningsrätt och samboboende. Vi har ett skrivet kontrakt på huset att vi hyr det av honom med inflyttning den 7/8-17 och hon har bara sin adress där och har haft vetskap om att hon måste flytta innan dess. kan han/vi avhysa henne på något sätt? Hon betalar ingen hyra bara sina egna räkningar som inte har med hushållet att göra.

    Rådgivarens svar

    2017-07-26

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Utgör lägenheten samboegendom?
    Eftersom din väns hus införskaffades så många år innan han blev tillsammans med sin flickvän utgör denna inte samboegendom, som du skriver i din fråga. För att huset ska utgöra samboegendom krävs att det införskaffades för gemensamt bruk, 3 § sambolagen. Huset köptes innan de blev tillsammans och förmodligen för enskilt bruk. Eftersom huset inte utgör samboegendom kommer det heller inte ingå i bodelningen, flickvännen har därför inte rätt till huset.

    Bodelning
    När din vän flyttar från sitt hus upphör samboförhållandet mellan han och hans flickvän, 2 § sambolagen. Din vän kan då begära bodelning för att dela upp egendomen dem emellan, 8 § sambolagen. Huset kommer som sagt inte ingå i bodelningen då det utgör enskild egendom. Om parterna inte kommer överens om hur tillgångarna ska fördelas eller om flickvännen fortfarande hävdar att hon har rätt till huset kan din vän begära en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Bodelningsförrättaren fattar då beslut om vad som ska ingå i bodelningen. Begäran om bodelning ska ske inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

    Avhysning
    Om flickvännen efter bodelningen fortfarande vägrar att flytta kan din vän begära vanlig handräckning enligt 3 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning. Genom vanlig handräckning kan man tvinga någon att flytta från en bostad, detta kallas avhysning. Avhysning kan du ansöka om på kronofogdens hemsida.

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga och att det löser sig med huset.  

    Med vänlig hälsning,
    Sofia Berg

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden