Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Bodelning av smycken?

    Hej Juridiktillalla! Kan ni hjälpa mig, jag och min sambo har gjort slut. Jag har en hel del fina smycken som jag samlat på mig genom åren. Hur gör vi nu när vi ska dela upp våra saker? Får jag behålla mina smycken? Min mamma har berättat för mig att man kan få undanta personliga föremål eller något sådant men jag vet inte om det stämmer.

    Rådgivarens svar

    2017-07-07

    Hej och tack för din fråga! Regler gällande samboskap hittar du i sambolagen. Här nedanför följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i just ditt fall. 

    Samboegendom

    När ett samboskap upphör ska en bodelning göras på begäran, se 8 § sambolagen. Det som ska ingå i bodelningen är den så kallade samboegendomen. Vad som utgör samboegendom är bostad och bohag som är införskaffade för gemensamt bruk, detta framgår av 3 § sambolagen. Allt som då inte är bostad eller bohag som är införskaffat för gemensamt bruk utgör alltså inte samboegendom. 

    Rekommendation

    Det din mamma har hört talas om gällande personliga föremål gäller vid äktenskapsskillnad. Enligt 10 kap. 2 § äktenskapsbalken (ÄktB) får en make efter äktenskapsskillnad i skälig omfattning undanta personlig egendom från bodelningen. 

    Som jag tolkar det så har du och din sambo inte varit gifta utan endast i ett samboskap och då är det som sagt endast bostad och bohag som är införskaffat för gemensamt bruk som ska ingå i bodelningen. Dina smycken utgör med andra ord inte samboegendom och ska därför inte vara en del av er bodelning.

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Vänligen, 

    Emma Andersson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden