Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta isär, skilja sig & separera

    Betänketid före äktenskapsskillnad

    Jag och min man har bott åtskilda i över två år och jag förstår det som att vi ska kunna få igenom vår skilsmässa utan betänketid bara vi har två personer som intygar detta faktum. Dock har vi inte under hela denna tid varit folkbokförda på olika adresser, utan det är bara nu de senaste månaderna vi varit det. Kommer det vara ett problem?

    Rådgivarens svar

    2021-02-14

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

    Äktenskapsskillnad och betänketid

    Äktenskapsskillnad regleras i 5 kap. äktenskapsbalken (ÄktB). Är båda makarna ense om att äktenskapet skall upplösas, krävs som huvudregel ingen betänketid. Dock om båda makarna begär det eller om någon av dem varaktigt bor med ett barn under 16 år som den har vårdnaden om, ska äktenskapsskillnaden föregås av en betänktetid, 5 kap. 1 § ÄktB. 

    Vill bara en av makarna att äktenskapet upplöses, måste en betänketid föregå äktenskapsskillnaden, 5 kap. 2 § ÄktB

    Om makarna har levt åtskilda i minst två år, krävs ingen betänketid, 5 kap 4 § ÄktB. Att makarna bott ifrån varandra brukar styrkas med utdrag från folkbokföringsregistret. Dock kan detta styrkas också med ett så kallat särlevnadsintyg. Det är ett intyg där två personer som känner makarna väl intygar om att makarna levt åtskilda i minst två år. 

    Tillämpning

    Om ni båda makar vill att äktenskapet upplöses och ni inte har barn under 16 år som bor med er, krävs ingen betänketid. 

    Ni har dock också bott åtskilda i över två år och således krävs ingen betänketid heller på grund av detta. Det torde inte vara ett problem att ni inte varit folkbokförda på olika adresser, om ni utfärdar ett särlevnadsintyg. Det krävs således inte både intyg från folkbokföringen och ett särlevnadsintyg. 

    Hoppas du fick svar på din fråga. Om du/ni behöver vidare juridisk hjälp, t.ex med bodelningen, kan jag varmt rekommendera Familjens jurist. Här kan ni boka ett online- eller telefonmöte med en jurist. En bodelning kan göras tillsammans med en jurist eller med hjälp av Familjens jurist onlinetjänst. 

    Elin Enlund
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden